ERDON Helyi hírek

2011.09.04. 14:04

Téglák egymás mellé rakva

Nagyvárad - Augusztus 31. és szeptember 2. között Nagyváradon rendezték meg a Ferences Család III. Országos Találkozóját. Péntek délután Böcskei László megyés püspök találkozott a résztvevőkkel.

Nagyvárad - Augusztus 31. és szeptember 2. között Nagyváradon rendezték meg a Ferences Család III. Országos Találkozóját. Péntek délután Böcskei László megyés püspök találkozott a résztvevőkkel.

 

 

Augusztus 31. és szeptember 2. között Nagyváradon szervezték meg a Ferences Család III. Országos Találkozóját, melyre több mint 60-an érkeztek, egyházi és világi személyek egyaránt, Románia különböző településeiről. Magyar nemzetiségű hívek többek közt Váradról, Brassóból és Aradról jöttek az összejövetelre. Amúgy Romániában tizenhat ferences közösség működik, melyek közül tizenegy képviseltette magát a rendezvényen. Az első együttlétre Csíksomlyón kerítettek sort, majd Roman városa következett a sorban, a bihari megyeközpont pedig a harmadik helyszín. Az imádságos együttléteken, megbeszéléseken kívül a megjelentek szabadidős tevékenységekben is részt vettek, csütörtökön például a Medve-barlanghoz kirándultak.

 

Kicsi akart lenni

 

Péntek délután Exc. Böcskei László váradi római katolikus megyés püspök mutatott be ünnepélyes szentmisét a ferences konventuális testvérek rogériuszi rendházában. Az evangéliumi részlet Szent Lukács könyvéből szólt. Az egyházmegye főpásztora Szent Pál apostol kolosszeiekhez írt leveléből idézett, melyre XVI. Benedek pápa is felhívta a figyelmet a közelmúltban Madridban lezajlott Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó fiataljainak szánt üzenetében („Verjetek benne gyökeret, épüljetek rá, és erősödjetek meg a hitben”). Ugyanakkor a keresztény lét három sarkalatos erényének, oszlopának- a hitnek, a reménynek és a szeretetnek- a fontosságát emelte ki, melynek gyakorlása, illetve megélése napi feladat kell legyen mindazok számára különösen, akik igent mondtak Isten meghívására, és a papi vagy a szerzetesi hivatást választották életformául. A megyés püspök úgy fogalmazott: Asissi Szent Ferenc is a legkisebb akart lenni, hogy ezáltal is nyilvánvalóvá tegye Isten nagyságát. Ahogy a rendház oltára mellé elhelyezett építmény is ábrázolta, mindannyian egy-egy téglák vagyunk a kereszténység házának falában, mely erős alapokon, a krisztusi tanításokon nyugszik. A több tégla ugyanakkor arra is ráirányította a figyelmet, hogy a ferences rendiség ugyan több úton való haladást jelent- betegek gondozása, szociális munka stb.-, de végső a ferences lelkiség is ugyanannak a felebaráti szeretnek és hitnek a megélését jelenti, melyet ezen hivatás gyakorlói Isten dícsőségére ajánlanak és valósítanak meg.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!