ERDON Helyi hírek

2011.09.02. 07:53

Nagy hányadukat elaltatják a befogott kutyáknak

Szatmár megye — A sintérek már nem hurokkal fogják be az állatokat, hanem injekcióval kábítják el befogáskor őket, tudtuk meg Balogh Józseftől szatmárnémeit vállalkozótól.

Szatmár megye — A sintérek már nem hurokkal fogják be az állatokat, hanem injekcióval kábítják el befogáskor őket, tudtuk meg Balogh Józseftől szatmárnémeit vállalkozótól.

 

 

 

A szamosdarai állatmenhelyre a 2010–es évben 1000 kutya került be, s 2009 novembere és 2011 áprilisa közötti időszakban ugyaninnen 83 kutyát fogadtak örökbe – tudtuk meg Balogh Józseftől, a Mixt Service tulajdonosától. Balogh elmondta, szeretettel várnak minden érdeklődőt a telepre, ahol minden hétfőn és csütörtökön 14 és 16 óra között lehet szétnézni, de akinek nagyon fontos és sürgős megtalálni elveszett kutyáját, bármikor be lehet menni megkeresni, az egyedüli feltétel az, hogy csak az állatorvos adhatja ki a négylábút. Tisztában van vele, hogy azzal, hogy cége befogja a kóbor állatokat sok emberben ellenérzést vált ki, ugyanakkor azt is tudja, hogy a lakosság többsége szükségesnek tartja ezt a fajta szolgáltatást, vagyis annak megakadályozását, hogy a megyeközpontot a kóbor ebek lepjék el. Fontos megemlítemi, hogy már nem hurokkal fogják be az állatokat, hanem kábító injekciót alkalmaznak. Ugyanolyan fontos tudatosítani az emberekben, ha kutyát, macskát vállalnak, jól gondolják meg mielőtt döntenek, ha megunják a szegény párákat, ezek ne az utcán kössenek ki.

 

Megújított szerződés

 

Mint a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal munkatársától, Drágos Józseftől megtudtuk, a szamosdarai állatmenhely üzemeltetőjével, a Mixt Service–zel júliusban újjította meg az együttműködési szerződést a szatmárnémeti önkormányzat. A szerződés értéke 525 000 lej (124.534,48 euró/1 euró 4,2157 lej) + áfa. A szolgáltató minden hónap végén pontos kimutatást nyújt át a megrendelőnek – esetünkben a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalnak – hogy hány darab állatot fogtak be, milyen orvosi kezeléseket kaptak, hányat kellett elaltatni, stb. A jelentést követően kerül sor a kifizetésre. A szerződés különben 30 hónapra szól, s e szerint egy állat befogása és szállítása 65 lejbe kerül; ott tartása 6 lej/nap; állatorvosi vizsgálat 8 lej/állat; féregtelenítés 4 lej; elaltatása 28 lej. A szerződés szerint 14 napig köteles a cég tartani egy állatot, ha ezek után nem jelentkezik utána senki, illteve nem fogadják örökbe, el lehet altatni — magyarázta Drágos József.

Karikás Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!