ERDON Helyi hírek

2011.08.31. 16:28

Nyárvégi séta évszázados falak között

Nem veszélyeztették testi épségünket, sárga védősisakot kaptak a sajtósok, és így jártuk be a nagyváradi vár felújítás alatt lévő részeit szerdán. Látnivalókban és információkban gazdag egy óra volt, de már önmagában is jólesett a nyárvégi séta az évszázados falak között.

Nem veszélyeztették testi épségünket, sárga védősisakot kaptak a sajtósok, és így jártuk be a nagyváradi vár felújítás alatt lévő részeit szerdán. Látnivalókban és információkban gazdag egy óra volt, de már önmagában is jólesett a nyárvégi séta az évszázados falak között.

 

A nagyváradi vár Vörös Barlang elnevezésű termében köszöntötte – „ismét” – a sajtó képviselőit dr. Dumitru Sim projektmedezser, röviden bemutatva azokat a többrétű munkálatokat – felújítás, régészeti feltárás, restaurálás –, amelyek párhuzamosan zajlanak a nagyváradi várban. A szerdai sajtótájékoztató és várséta apropóját az adta, hogy első harmadán túl van az a 2009 nyarán indult projekt, amelynek célja a nagyváradi vár újrafelfedezése, „újraélesztése”, és ezáltal a regionális, országos és nemzetközi turisztikai áramlatokba való beillesztése.

Fő célkitűzések

A 72 hónapos futamidejű (2009 június – 2015 június), a Regionális Operatív Program keretében megvalósuló, „A nagyváradi vár rendbetétele a turisztikai körforgalomba való helyezésének céljából – A nagyváradi vár mint turisztikai kulturális központ” elnevezésű projekt fő célkitűzései: a vár több épületének megerősítése, konzerválása, restaurálása és funkcióval való ellátása – ez mintegy 13514,7 négyzetméter építkezései területet, közel 190 helyiséget és 13514,25 négyzetméter külterületet jelent; a műemlékegyüttes könnyebb bejárhatóságának elősegítése a megfelelő járatok kialakításával, a külső világítás és a hangulatvilágítás megteremtésével; a vár jellegéhez illeszkedő kulturális egyégek kialakítása: vármúzeum, kenyérmúzeum, könyvtár, kiállítótermek, hagyományos ételeket, mesterségeket és művészeteket népszerűsítő központok stb.

Várséta

A szóban, illetve nyomtatott változatban is megkapott információáramlat után következett maga a várséta Dumitru Sim projektmenedzser, Paffka Ernő műépítész, Jakabffy László telepvezető mérnök és Mihálka Nándor régész vezetésével. Az A épületet, vagyis a Fejedelmi palotát jártuk be először, melynek nagy részében a vár és a Polgármesteri Hivatal múzeuma lesz kialakítva, emellett pedig könyvtárnak és kiállítóteremnek is helyet biztosít majd. Több teremben már végeztek az ablakok cseréjével, a vakolással, festéssel, és már csak a padló lehelyezése van hátra. Az épület egyik legszebb helyiségével, a „stukkó-teremmel” kapcsolatosan – amely valószínűleg a vendégek fogadására szolgálhatott régen – Jakabffy Lászlótól megtudtuk: ennek díszítése, a falon elhelyezett, állatokat mintázó féldomborművek igen egyedinek számítanak, tudomása szerint a nagyváradin kívül Angliában és Dél-Németországban van még egy-egy ilyen. A restaurált reneszánsz kori konyhában olyan sötét volt, hogy csak a fényképezőgépek vakui és a kamera lámpája világított, a helyiség egyik falába beépített gerenda pedig a feltételezések szerint mintegy négy évszázadoos! A Griff-terem falfestményeivel nyűgözött le, a tágas folyósók pedig egyedi, fényben fürdő hangulatukkal.

A H épületben, a kenyérmúzeumban restaurálták többek között a sütőkemencét, az eredetiek mintájára kicserélték az ablakkereteket, 70 százalékban végeztek a belső festéssel, csempéztek és vakoltak – csak pár adat a nagyon részletes beszámolóból, amely lépésről ismerteti a munkálatok folyamatát 2011. augusztus 30-ig.

Régészeti feltárások

A felújítási munkálatokkal párhuzamosan az idei év második negyedében is folytatódtak a régészeti ásatások a várban: a Fejedelmi palota dél-nyugati szárnya alatt felszínre került a középkori székesegyház falának egy darabja, emellett pedig felfedezték egy olyan épület egy részét is, amelyet valószínűleg a török kori hódoltság idején emeltek. A feltárásokat a nagyváradi Körösvidéki Múzeum munkatársai végzik, együttműködve a Bihar megyei Műemlékvédelmi Alapítvánnyal.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!