ERDON Helyi hírek

2011.08.01. 17:04

Már csak engedélyeztetni kell a CT-t és a röntgent

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház imaginisztikai és röntgendiagnosztikai osztálya egy CT–vel és egy új röntgenkészülékkel gazdagodott a licitek során. Mindkettőt egy bukaresti cég szállítja.

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház imaginisztikai és röntgendiagnosztikai osztálya egy CT–vel és egy új röntgenkészülékkel gazdagodott a licitek során. Mindkettőt egy bukaresti cég szállítja.

Egy kórház működésének alapja a modern diagnosztikai készülékek megléte, amelyek szavatolni tudják azt, hogy a magas minőségű és gyors diagnosztikai eljárások állnak a betegek rendelkezésére. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban az épülettel csaknem egyidős röntgennel próbálták meg ellátni mind ama feladatokat, amelyeket egy egész megye lakosságát ellátó egészségügyi intézménynek meg kell oldania. Nyugat–Európában a röntgendiagnosztikai készülékek átlagos kora öt év, mert ezután menthetetlenül elavultnak ítélik őket, és máris indul a cseréjükhöz szükséges bürokratikus folyamat. A Megyei Sürgősségi Kórházban az elmúlt évben igen komoly visszaesést okozott az egyik készülék meghibásodása, hiszen a megmaradt géppel csak a megszokott teljesítmény töredékét tudták biztosítani. Legutóbb 2002–ben volt egy országos program, amely keretében a megyei kórház kapott egy röntgendiagnosztikai gépet, de az ahhoz járó röntgenfilm kazetták már elkoptak. Beszerzésük — mérettől és minőségtől függően — darabonként 300 és 1000 lej közötti összegbe kerülnek, de több típusból is legalább kettőre lenne szükség ahhoz, hogy a megye legnagyobb kórházának beteganyagát el tudja látni — nyilatkozta korábban dr. Andó Katalin, a röntgendiagnosztikai osztály vezetője. Most komoly segítséget és fejlődést jelent, hogy egy teljesen új röntgen készüléket szállít le a bukaresti E.G. Electronics International cég, amely a júniusban kiírt licit nyertese, s külön jó hír, hogy ugyanezen cég nyerte meg a CT (komputer tomográf) beszerzésére kiírt közbeszerzési pályázatot. Ez utóbbi diagnosztikai eljárás csak külsős cégen keresztül volt elérhető a kórházi betegek számára, ami nem csak plusz megterhelést, de felesleges költségeket is magával hozott. „A CT már megérkezett, a röntgen is megjön a hét elején, így már csak az elhelyezésükről kell gondoskodni, valamint az engedélyeztetésről, de új gépek révén ez nem jelenthet gondot. Természetesen a szakképzett személyzet is rendelkezésre áll” — nyilatkozta Csehi Árpád, a megyei tanács elnöke, aki — lévén a tanács fennhatósága alá tartozik a kórház — külön figyelmet szentel a folyamatoknak.

Műtőket is felújítanak

Augusztus 18–án 10 óra 30 percig nyújthatják be azon cégek a pályázataikat, akik a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház műtőjének felújítását szeretnék elvégezni. A Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházzal közösen nyert európai uniós pályázati pénzből valósulhat meg szatmári részen a több mint 1,1 millió lejes befektetés, amely következtében nem csak új felszereléseket vásárolhatnak a műtőkbe, de az elavult vezetékek cseréjét is megoldják, s ezzel párhuzamosan modernizálnak 215 négyzetméternyi területet az újkorház második emeletén elhelyezkedő sebészeti osztályból. A nyíregyházi kórházzal közös pályázat lényege, hogy csökkentse a Romániából Magyarországra pusztán a modern sebészeti eljárások hiánya miatt ingázó betegek számát. Az előzetes felmérések alapján a betegek prioritásai közé a rövidebb idő alatt való gyógyulás, a kevesebb fájdalommal járó beavatkozás, valamint a műtéti szövődmények elkerülése tartozik — nyilatkozta dr. Barcza Dániel, aki romániai részről volt a közös projekt ezen részének felelőse. A munkálatok befejeztével a harminc négyzetméteres műtök minden uniós elvárásnak megfelelnek, így az amúgy is jól képzett egészségügyi szakszemélyzet modern, biztonságos és steril környezetben folytathatja munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!