ERDON Helyi hírek

2011.08.16. 12:04

Legyen márkanév a Királyerdő!

Nagyvárad - Augusztus 19-21. között a Bihar Megyei Fenntartható Fejlődésért és Természetvédelmi Területekért Központ együttműködve 4 önkormányzattal I. alkalommal szervezi meg a Királyerdő Napjait.

Nagyvárad - Augusztus 19-21. között a Bihar Megyei Fenntartható Fejlődésért és Természetvédelmi Területekért Központ együttműködve 4 önkormányzattal I. alkalommal szervezi meg a Királyerdő Napjait.

A részletekről kedd délelőtt Paul Iacobaș és Andrei Acs, a Bihar Megyei Fenntartható Fejlődésért és Természetvédelmi Területekért Központ (CAPDD) elnöke, illetve szakrefense tájékoztatták a sajtó képviselőit. Elhangzott: a központ együttműködve négy környékbeli település önkormányzataival (Biharkaba, Kispapmező, Biharrósa és Magyarremete) és partnerségben több civil szervezettel és intézménnyel (Ecotop Alapítvány, vaskohsziklási és nagyváradi barlangász klubok, Salvamont Hegyimentő Szolgálat, a SMURD, a mentőszolgálat, a Crișana Katasztrófavédelmi Felügyelőség stb.) augusztus 19-21. között első alkalommal rendezi meg a Királyerdő Napjai, egy ünnepség az emberekért és a természetért elnevezésű fesztivált Biharrósán. A végleges műsor ugyan még nem készült el, annyi azonban biztos, hogy a helyi önkormányzat által szervezett rendezvények a helység bejáratánál, a malom mellett várják az érdeklődőket, a természetvédelmi központ által lebonyolított programoknak pedig a művelődési ház biztosít otthont. A szervezők főleg a helyi sajátosságokra, néphagyományokra szeretnék felhívni az érdeklődők figyelmét, ezért amellett, hogy lesznek népzenei előadások, olyan standokat fognak felállítani, ahol helyi termékeket (pálinka, „zakuszka”) lehet majd vásárolni. Ezeket külön címkékkel látják el, melyekkel jelzik a származási helyet, a távlati cél pedig az, hogy a Királyerdő márkanév legyen.

Napkollektorok

A hétvége kinálatában ezek mellett szerepel még drótkötélcsúszdán való leereszkedés, különböző barlangoknak a meglátogatása, valamint turisztikai és tematikus útvonalak bejárása is. A szervező négy település iskolásaiból verbuválódott csapatok rövid jeleneteket mutatnak majd be versenyszerűen, a díjak népművészeti termékek lesznek. A kultúrotthonban Harmóniában a természettel címmel fotókiállítás nyílik Andrei Posmoșanu barlangász 30-40 fényképéből, és olyan intézmények, illetve cégek képviselőit is meghívták, akik környezetvédelemmel foglalkoznak.

Az ünnepség fénypontjaként ugyanakkor felavatják a napkollektorral működő látogatói központot, mellyel példát szeretnének mutatni más településeknek is. Ennek a beruházásnak az értéke közel 25 ezer lej, és egy olajtársaság közhasznú alapítványának a támogatásával valósul meg. A háromnapos fesztivál költségvetése ezen kivül 19 ezer lej és egy hat hónapos, októberben lezáruló nagyobb szabású projekt részét képezi. Azt is megtudtuk: a rendezvényből a szervezők hagyományt akarnak teremteni, és szándékukban áll, hogy a környéken zajló kerékpáros és maratonfutó versenyeket is beiktassák a programok közé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!