ERDON Helyi hírek

2011.08.03. 17:33

Ketten szerettek volna rendelőt vásárolni

A tizenöt rendelőt több mint 170 ezer euróért szerették volna eladni, de az a két jelentkező sem tudta megvásárolni, akik konkrét vásárlási szándékkal jelentkeztek tegnap a megyei tanácsnál. Még nem tudni, hogy ők mikor vehetik meg a rendelőiket.

A tizenöt rendelőt több mint 170 ezer euróért szerették volna eladni, de az a két jelentkező sem tudta megvásárolni, akik konkrét vásárlási szándékkal jelentkeztek tegnap a megyei tanácsnál. Még nem tudni, hogy ők mikor vehetik meg a rendelőiket.

 

„Két orvos tette le a rendelő megvételéhez szükséges dossziét, de végül egyikük sem tudta megvásárolni azt a helyiséget, amelyet szeretett volna” — összegezte Riedl Rudolf, a megyei tanács orvosi rendelők eladását irányító bizottságának elnöke, majd hozzátette, hogy nem az akarat, vagy pénzhiány okozta a sikertelenséget, hiszen mindkét orvos pénzzel érkezett, s szerette volna, ha ezentúl nem csak bérlője, hanem tulajdonosa a rendelőnek. A történet itt nem ér véget, hiszen a szatmárnémeti Ady Endre utcai Hipocrat Poliklinika néven elhíresült egészségügyi ellátást nyújtó intézményben található rendelőket a jelenleg is bennük praktizáló orvosok szeretnék megvásárolni, de bizonyos bürokratikus nehézségek miatt még várniuk kell. Ám nem csak az idő, hanem a pénz is ellenük dolgozik, hiszen a mostani vásárlást megelőzően egy komoly összeget kellett kifizessenek, amelyet a megyei tanácsnak nem áll módjában visszaadni. Úgy tűnik, hogy a Hipocrat Poliklinikának nem csak a múltja, de a jelene is igencsak érdekes.

 

A múlt…

 

Csaknem napra pontosan három éve kezdődött a szatmárnémeti Ady Endre utcán található Hipocrat Poliklinika kálváriája. Akkor derült ki ugyanis, hogy a Szatmár Megyei Tanács tulajdonában lévő épületben — amelynek kezelési jogát a Hipocrat Kft.–nek adta át — orvosok bérelnek helyiségeket és rendelnek olyan körülmények között, amely nem megengedhető, főleg nem akkor, ha egészségügyről van szó. Az orvosok 2008 augusztusában indítottak először „támadást” a megyei tanács ellen, amikor kérték, hogy segítsenek a helyzetükön. Akkor több hónapon keresztül központi témának számított a dolog, majd hirtelen megnyugodtak a kedélyek. Egy évvel később, a fűtési szezonban ismét eszükbe jutott az orvosoknak, hogy problémájuk megoldatlan. Ekkor azonban alig két hónap alatt sikerült az ügy egy részét lezárni azzal, hogy új fűtésrendszert adott át a megyei tanács. A jogi huzavona azonban ennél lényegesen hosszabb ideig tartott. A 2009–ben 70 százalékos kihasználtsággal működő egészségügyi ellátó intézményben akkor 5–6 rendelő volt kiadó, s úgy tűnt, hogy azokra is lesz jelentkező. Azóta azonban eltelt két év, s a most már jogilag az utolsó betűig tisztázott tulajdonviszony, és a külön–külön nyilvántartásba vett és telekkönyvezett rendelők iránt mindössze két orvos érdeklődött a szerdai árverésen. A többiek megunták a bizonytalanságot, s olyan magán csoportosulásokhoz társultak, ahol biztosabbnak látták azt, hogy a bérleti szerződésben szereplő összegért valóban azt kapják ők és a betegeik is, ami elvárható egy orvosi rendelőtől. Az épület egy kormányrendelet folytán a Szatmár Megyei Tanács tulajdonába került, adminisztrátora viszont a Megyei Sürgősségi Kórház, aki ezt a jogát nem gyakorolta. A Hipocrat Kft. és a Szatmár Megyei Kórház közötti szerződés értelmében az Ady Endre utcai épületet a cég használhatta. A szerződésnek azt a kitételét senki sem vette figyelembe, hogy a cég nem adhatja ki az épületben lévő rendelőket magánorvosoknak. Mint ismeretes, a Hipocrat Kft. tulajdonosai között több közismert szatmári orvos található. A helyzetet bonyolította, hogy a megyei tanácsnál lévő okiratok egyike azt bizonyította, hogy 2004–ben az épületet egy megyei tanácsi határozattal köztulajdonból magántulajdonba helyezték át. Ekkor pedig megszűnnek az adminisztrátori jogok is. Ennek ellenére a Hipocrat 2006 áprilisáig a Megyei Sürgősségi Kórháznak fizette a bérleti díjat. Az orvosok tehát tudtukon kívül éveken át jogellenesen bérelték a rendelőiket, s ezzel a praxisaikat is veszélybe sodorták, hiszen a magánrendelő engedélyezéséhez érvényes bérleti szerződést kell felmutatni.

 

… és a jelen

 

Amikor kiderült, hogy a megyei tanács ugyan elvégzi a jogi helyzet szükséges tisztázását, de ezzel együtt nem részesíti előnyben a rendelők bérleti vagy vételi jogának licitre bocsátásakor a korábbi bérlőket, akkor kitört a botrány. Ehhez képest az árverésen való részvételhez szükséges dokumentációt mindössze két orvos tette le, s ketten is vettek részt a liciten — tudtuk meg Riedl Rudolftól. Az egyikük egy családorvos, akinek az Ady Endre utcai rendelőbe szól a működési engedélye, amelyet a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adott ki. A jelenleg hatályban lévő törvények értelmében a családorvosi rendelőben kell lennie egy konzultációs és egy kezelő szobának, amelyek egyenként nem lehetnek kisebbek, mint kilenc négyzetméter, ami összesen 18 négyzetmétert jelent a teljes rendelőre nézve. A szóban forgó orvos jelenleg egy 16 négyzetméteres rendelőt bérel, amelyre megkapta az engedélyt. Nem tudni, hogy nem nézték meg, hogy mekkora a rendelő alapterülete, vagy a törvény betűi felett siklottak el az engedély kiadásakor, de tény, hogy ezzel a bürokratikus gubanccal lehetetlenné tették azt, hogy most megvásárolja a rendelőjét. „Új áron kell megvásárolniuk majd a rendelőket, és igyekszünk úgy alakítani azokat, hogy megfeleljenek a törvényben kért alapterületeknek” — tette hozzá a bizottság elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!