ERDON Helyi hírek

2011.08.08. 08:07

Jól érzik magukat együtt a svábok

A tegnapi nagymajtényi svábtalálkozón is egyértelművé vált, hogy a svábok ápolják és őrzik hagyományaikat.

A tegnapi nagymajtényi svábtalálkozón is egyértelművé vált, hogy a svábok ápolják és őrzik hagyományaikat.

 

 

Tegnap, a Német Demokrata Fórum nagymajtényi ifjúsági szervezete hetedik alkalommal rendezett svábtalálkozót, amelyre nemcsak a megyéből érkeztek hagyományőrző csoportok, hanem a magyarországi Szatmárcsekéről is. A csoportok a Pap János által létrehozott falumúzeumnál gyülekeztek. Pap János az áprilisi Rákóczi–megemlékezésen közölte Kelemen Hunor kultuszminiszterrel és Szőcs Péterrel, a Szatmár Megyei Múzeum aligazgatójával, hogy a teljesen berendezett múzeum gondozását átadja a megyei múzeumnak. A sváb népviseletbe öltözött csoportok a nagymajtényi római katolikus templomhoz vonultak, a templomban Nagymajtény szülöttje, Ft. Vik János celebrált magyar és német nyelvű szentmisét Veres Attila helyi plébános és Bitó Lajos királydaróci plébános koncelebrálásával.

 

Kulturális műsor

 

Az iskola udvarán felállított színpadon felléptek a nagymajtényi, a kismajtényi, a domahidai, a túrterebesi, a szatmárnémeti, a tasnádi és a szatmárcsekei hagyományőrző csoportok, majd ismert könnyűzenei–együttesek és szólisták szórakoztatták a közönséget. Ilyen volt a székelyhídi Control Bance, Postás Józsi, végül a Royal Team élőzenés szabadtéri bálja zárta a rendezvényt. Merker Angéla, a rendezvény szervezője elmondta, hogy amiatt egyre népszerűbbek az ilyen rendezvények, mert a svábok jól érzik magukat együtt, és amint látszik, más nemzetiségűek is szívesen vesznek részt sváb rendezvényeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!