ERDON Helyi hírek

2011.08.02. 09:43

A közös jövő a fiatalokra épül

Hadadi és Checy–i ifjak a települések jövőjéért szerveznek közös programot. Legközelebb Hadadon találkoznak, tizenhat franciaországi fiatal tölt tizenöt napot a Szatmár megyei településen.

Hadadi és Checy–i ifjak a települések jövőjéért szerveznek közös programot. Legközelebb Hadadon találkoznak, tizenhat franciaországi fiatal tölt tizenöt napot a Szatmár megyei településen.

Hadad község polgármesteri hivatala és a franciaországi Checy között több mint húsz éve jött létre kapcsolat. Checy egy hét települést összefogó szolidaritási tanács központja, akkori elnöke Jean–Claud Girard, nyugalmazott iskolaigazgató volt. A franciák 1990–ben jártak első alkalommal Hadadon, ekkor hozták az első segélyszállítmányt, amit a község lakói közt osztották szét. Az egyik legjelentősebb segítség az ivóvízhálózat kiépítésének a finanszírozása volt. A hét francia település és Hadad község polgármesteri hivatala 2007–ben hivatalosan is aláírta az együttműködési szerződést.

Iskolák közötti kapcsolat

Az eddigi kapcsolat eredménye többnyire az iskolák közötti együttműködés terén látható. Az első évben a franciák iskolai bútorokat és tanszereket hoztak. 2000 és 2010 között évente minden szeptemberben 900 euró értékű tanszert vásárolt az iskola Romániában, amit a franciák fizettek. 1995 és 2000 között Hadad község minden iskolájában finanszírozták a vezetékes víz bevezetését, Győrteleken és Hadadnádasdon belső mosdót készíttettek.

2010. szeptember 5–én Franciaországban ünnepelték meg a kapcsolat létrejöttének huszadik évfordulóját. Ekkor döntötték el, hogy miként alakul majd a további együttműködés. Egyetértettek abban, hogy ha a kialakult kapcsolatot meg akarják tartani, és tovább akarják fejleszteni, nagyobb szerepet kell adni az ifjúságnak, hogy ők valósítsák meg a meglévő kezdeményezéseket. Kaszta András, a hadadi Wesselényi Általános Iskola igazgatója, az EU által meghirdetett Fiatalok akcióban program keretében pályázatot készített. A Multikulturális tapasztalatcsere a hadadi és a Checy–i ifjak között című pályázat a kapott pontok alapján a tizenegyedik volt a háromszázhatvan benyújtott, negyvenhárom sikeres pályázat közül.

Közös program

A nyertes pályázat lehetőséget biztosít arra, hogy ebben az évben Hadadon, jövőre Checy–ben közös program keretében ismerkedjen és a programnak megfelelő tevékenységben vegyen részt tizenhat Hadad környéki és tizenhat francia fiatal. A francia ifjak augusztus 15–31. között tartózkodnak Hadadon. Májusban franciaországi önkormányzati képviselők, júniusban az ifjak képviselői voltak előlátogatáson Hadadon, amikor véglegesítették a programot, megalkották a belső rendszabályzatot stb. Augusztus 5–én érkezik egy román származású, francia fiatal, tíz napon át ad angol nyelvleckét a tizenhat hadadi fiatalnak, hogy könnyebb legyen számukra a társalgás. Ugyanez történik Checy–ben is, hiszen az angol Franciaországban is idegen nyelv. Kaszta András a tizenöt nap programját is ismertette. A fiatalok megismerik Szatmárnémeti és Nagybánya történelmi nevezetességeit, három napot töltenek a Radnai–havasokban. A legtöbb időt Hadad környékén töltik, ahol kialakítanak egy turisztikai útvonalat, amelyen természet– és környezetvédelmi tevékenységeket is végeznek, miközben összeállítanak egy turisztikai kiadványt. Kaszta bízik abban, hogy a két ország fiataljai közelebb kerülnek egymáshoz, megismerik egymás szokásait, gasztronómiáját, életmódját, és ezáltal tudásban és magatartásban is gazdagabbak lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!