ERDON Helyi hírek

2011.08.09. 13:32

A Bihariak hallani sem akarnak a Vízművekről

A nagyváradi Vízművek szerződést kell kössön a vízszolgáltatásra a bihari lakosokkal, különben megbirságolják, a bihariak viszont nem akarnak szerződést kötni vele.

A nagyváradi Vízművek szerződést kell kössön a vízszolgáltatásra a bihari lakosokkal, különben megbirságolják, a bihariak viszont nem akarnak szerződést kötni vele.

A nagyváradi Vízművek és Bihar község közötti konfliktus lényege az, hogy az önkormányzat ki akar lépni a huszonkét helyi önkormányzatot és a Bihar Megyei Tanácsot tömörítő Aparegio Közösségek Közötti Fejlesztési Egyesületetből (ADI), mert nem akar részt venni a 102 millió összköltségvetésű, főként uniós forrásokból megvalósítandó projektben, melynek keretében modernizálnák az Aparegioba tartozó települések vízhálózatát. A bihari önkormányzat még idén januárban azt kérte a vízművektől, hogy ne a lakosoknak, hanem az önkormányzatnak számlázza ki a vízdíjat. Ennek a kérésnek a víművek eleget tett, azonban a Közműszolgáltatások Országos Szabályozó Hatósága (ANRSC) július 28-án és 29-én a vállalatnál végzett vizsgálata után felszólította a vízműveket, hogy augusztus 15-ig kössön szerződést mindenkivel, aki közvetlenül igénybe veszi szolgáltatásait, különben akár 50 ezer lejes büntetésre is számíthat. A Vízművek munkatársai kedden kiszálltak a helyszínre a szerződések megkötése érdekében, csakhogy a lakosok túlnyomó többsége elutasította a szerződés elutasítását. Ovidiu Gavra, a Vízművek főigazgatója leszögezte: a vállalat felfüggeszti a vízszolgáltatást mindazon bihariak számára, akik nem írják alá a szerződést. A bihari helyi tanács július 19-iki ülésén szavazta meg kilépését az Aparegióból, a község vezetése most arra vár, hogy az ADI jóváhagyja a kilépést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!