ERDON Helyi hírek

2011.07.10. 16:44

Volt egyszer egy Magyar Lici ...

A mindenkori magyar licis diákoknak az a célja, hogy a szatmári magyar közösség megmaradjon, melyhez a kiváló pedagógusok járulnak hozzá.

A mindenkori magyar licis diákoknak az a célja, hogy a szatmári magyar közösség megmaradjon, melyhez a kiváló pedagógusok járulnak hozzá.

 

Szombaton huszadik alkalommal került megszervezésre a Véndiáktalálkozó, mely kellemes nyári melegben zajlott, és az eddig megszokott kerek évfordulós érettségi találkozóra összegyűlt osztályok osztályfőnöki órája és a zászlós felvonulás mellett, idén a Volt egyszer egy Magyar Lici... elnevezésű beszélgetésre is sor került, melynek végén azt a következtetést szűrték le a jelen lévők, hogy a Kölcseynek volt, van és lesz történelme.

A véndiáktalálkozóra érkezők mindenike felkapja a fejét, ha azt hallja, hogy magyar lici, mivel ez az elmúlt negyven év során a szatmári oktatás fellegvárát jelentette, attól függetlenül, hogy az épület milyen nevet viselt. A Kölcsey Ferenc Főgimnázium első emeleti termében a magyar lici elmúlt negyven évéről értekeztek a volt és jelenlegi iskolaigazgatók, pedagógusok és diákok, kihangsúlyozva, hogy a magyar lici volt, van és lesz, bármilyen nehézséggel is kell megküzdeni érte. A beszélgetés elején Bura László, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium egykori igazgatója számolt be arról, hogyan alakult meg a magyar líceum, milyen nehézségekkel szembesültek az alapítók, de arról is szó esett, hogy a névválasztás sem volt annyira egyértelmű, ahogy azt a többség gondolná. Bura elmondta, hogy az iskola vezetősége 1957-ben amikor a névválasztáson gondolkodott, Móricz Zsigmond neve merült fel. Ezt nem fogadták el, ekkor tűnt fel Kölcsey Ferenc neve, melyet 1958-ban felvett az iskola. A nevet csak 2-3 évig viselhette és 1990-ben ismét felvette. Bura László történelmi előadását követően Tóth László, a Kölcsey egykori matematika tanára (43 évet tanított a magyar liciben) kihangsúlyozta a magyar liciben végzett diákok kiválóságát, kiemelkedő eredményeit, melyekhez természetesen a mindenkori pedagógusok munkája vezetett.

Összefogással sikerülhet

Dr. Láng László elmondta, a mai kor diákjai és pedagógusai nem hasonlítanak az egykoriakhoz, de ez természetes, hiszen a társadalom elvárása is más. Viszont a mai diákok az egyetemi éveik során szabadidejükben ugyanúgy visszatérnek az Alma materhez, ahogy azt az egykori diákok tették, a pedagógusok pedig a mostani nehéz időszakban is megtesznek mindent annak érdekében, hogy a tanulók jó eredményt érjenek el, és büszkék lehessenek arra, hogy „kölcseys diákok voltak. Az elmúlt tanévben történt költözés lelkileg viselte meg a diákokat, pedagógusokat, de mikor elveszettnek tűnt minden, akkor egy emberként fogtak össze és sikerült lakályossá tenni az iskola épületét. Láng kihangsúlyozta, a Kölcseynek olyan tanári kara van, és olyan szülői támogatást élvez az iskola, mely biztosítja, hogy az iskolának nemcsak múltja és jelene, hanem jövője is legyen. Erdei D. István parlamenti képviselő elmondta, a nemrég elfogadott tanügyi törvény értelmében a felekezeti iskolák önfenntartókká válnak, így megeshet, hogy a két magyar nyelvű felekezeti iskola nem fogja tudni fenntartani önmagát.

Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatónője elmondta, hogy mind a régi, mind a mostani diákoknak az a célja, hogy a szatmári magyar közösség megmaradjon. Kiderült, hogy az elmúlt év az iskola történetének legnehezebb időszaka volt, de tisztában van azzal, hogy az ősszel esedékes újabb költözés (a Kölcseynek ősztől tíz évig a Cuza Voda utcán található, egykori UNIO líceum épülete ad majd otthont - szerk. megj.) szintén megterhelő lesz, melyet csak összefogással sikerül kivitelezni. Kihangsúlyozta, hogy az elmúlt évben a Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a civil társadalom soha nem látott összefogást mutatott, melynek az lett az eredménye, hogy a diákok az eddigieknél is eredményesebbek voltak, országos és nemzetközi versenyeken is számos helyezést értek el, de az oly mediatizált érettségin is jó eredményt értek el a kölcseysek, ugyanis az érettségizők 94 százaléka sikeresen vizsgázott, bizonyítva ezáltal érettségét.

Pataki Enikő azzal zárta a beszélgetést, hogy elmondta szeretnének egy iskolatörténeti kiállítást összeállítani, melyhez várják a személyes emlékeket (gondolatban megfogalmazva), anyagokat az egykori diákoktól, melyet az iskola titkárságán vesznek át.

A Véndiáktalálkozó elmaradhatatlan hozzátartozója a szombat esti közös bulizás és élménymegosztás, mely idén hajnali háromkor ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!