ERDON Helyi hírek

2011.07.15. 14:32

Vakációs bibliahét Kaplonyban

A bibliahetet szerte a Kárpát-medencében megtartják a református egyházközségekben, a programot egy holland alapítvány irányítja. Kaplonyban is ezen a héten zajlik a nyári foglalkozás.

A bibliahetet szerte a Kárpát-medencében megtartják a református egyházközségekben, a programot egy holland alapítvány irányítja. Kaplonyban is ezen a héten zajlik a nyári foglalkozás.

 

 

A nyári nagyvakáció kellős közepén járunk, ilyenkor van ideje a református egyházközségeknél immár hagyománnyá vált bibliaheteknek. A hollandiai KOEN alapítvány által finanszírozott és irányított vakációs bibliahetet már évek óta megtartják szerte a Kárpát-medencében. Az aktuális programot mindig az alapítvány határozza meg, és mindig más-más közösség dolgozza ki. Az idei cím: vigyázz! kész! rajt!, a programfüzetet pedig kárpátaljai vallástanárok állították össze. A tematika sajátossága, hogy a bibliai történeteket, ismereteket sportos keretben, a testmozgáshoz kapcsolódóan dolgozzák fel.

A kaplonyi református parókián is ezen a héten zajlik a vakációs bibliahét. A foglalkozások iránt igen nagy az érdeklődés, mondta Sebestyén Előd lelkipásztor, mintegy ötven gyermek van jelen minden nap, a maximum eddig a keddi nap volt, amikor ötvenheten vettek részt. Érdekesség, hogy a kaplonyi református közösség 220 lelket számlál (lévén Kaplony többségében katolikusok által lakott falu), ebből 21-en vannak öt és tizenhat éves kor között. A dupla létszám egyrészt annak köszönhető, hogy néhányan kijárnak Nagykárolyból is, illetve többen más településekről éppen a nagyszülőknél nyaralnak. Másrészt sok katolikus gyermek is részt vesz a bibliahéten. Jól mutatja ez, jegyezte meg a tiszteletes úr, hogy Kaplonyban a két felekezet tagjai tisztelik egymást, jó viszonyban vannak, ökumenikus szellem uralkodik a településen.

Hétfőtől vasárnapig minden nap játékos formában ismerkednek a gyermekek a Bibliával, történeteket dolgoznak fel, énekeket tanulnak és gyakorolnak, és persze sokat játszanak. Vetélkedők és különféle kézműves foglalkozások kötik le a gyermekek figyelmét. Sebestyén Előd elmondta, hogy egy felmérést is készített a kicsik között arról, hogy mi is tetszik nekik a legjobban. A válasz persze az volt, hogy a játékok, de leginkább az arcfestés. A szombati különleges program egy biciklis kirándulás lesz Kálmándra, a hetet pedig a vasárnapi istentiszteleten bemutatásra kerülő műsor zárja, itt a tanult énekeket és egy színdarabot is előadnak.

A kaplonyi bibliahét másik sajátossága, hogy a programok levezetését szinte teljes egészében ugyancsak gyerekek, a helyi „ifisek” végzik (a csoportvezetők: Baracsi Barbara, Kánya Júlia, Koppányi Aliz és Pataki Edina). Közreműködik még Kenézi Emőke kántornő. Az uzsonnáról, szendvicsekről, édességről, üdítőről pedig a helybéli szülők gondoskodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!