ERDON Helyi hírek

2011.07.25. 17:08

Szükséglakásokká alakítják át a szatmárnémeti Ostrovului CD2–es tömbházat

Szatmár megye — A Szatmárnémeti Helyi Tanács soron következő ülésén újra terítékre kerül a CD2–es tömbház. Szükséglakássá nyilvánítva a lakásokat, bérleti szerződést kötnek az ott lakókkal.

Szatmár megye — A Szatmárnémeti Helyi Tanács soron következő ülésén újra terítékre kerül a CD2–es tömbház. Szükséglakássá nyilvánítva a lakásokat, bérleti szerződést kötnek az ott lakókkal.

A szatmárnémeti Ostrovului CD2–es tömbház sorsa újra terítékre kerül a Szatmárnémeti Helyi Tanács soron következő ülésén. Az hírhedt tömbházban 99 lakrészt tartanak nyilván, ahol jelenleg 395 személy lakik, gyakorlatilag minden jogi forma nélkül. A témával kapcsolatban Kereskényi Gábor alpolgármester elmondta, a városvezetés sokáig tanakodott arról, hogyan is oldják meg a fent nevezett problémát, és arra a következtetésre jutottak, hogy szükséglakásokká (locuinţe de necesitate) nyilvánítják az épületben található lakrészeket. Így szerződést lehet kötni az emberekkel, akik a lakásért bérleti díjat fognak fizetni és a közköltségekhez is hozzá kell majd járuljanak. Az sem lehet kifogás, hogy nincs munkahely, mert a Florisal köztisztasági vállalatnál 30 személyt alkalmaztak nemrégiben az ott élők közül. Tehát aki akar, dolgozhat — de attól még ott marad egy olyan bűnözői réteg, akik prostitúcióból és cigarettacsempészetből él. Ennek ellenére nem akarnak mindenkit egy kalap alá venni, de el kell kezdeni azt a folyamatot, ami rendet eredményez majd a környéken — magyarázza az alpolgármester.

16 ezer eurót kóstál

A szükséglakásokká való nyilvánítás elengedhetetlen a villanyáram visszakötéséhez is. A városvezetés egy olyan variációban gondolkodott, hogy a tömbház előtt, a szinteken és a lakásokba lenne villanyáram, de konnektorok nem lesznek a lakásokban, mert akkor újra megindulna a tévézés, ugyanis arról nem ejtenek szót az ott lakók, hogy az épület tele van parabola–antennával s a lakásokban plazmatévével is találkozhat az, aki benyit hozzájuk. Tehát lesz áram és nem hivatkozhatnak arra az ott élők, hogy gyermekeik azért nem tudnak tanulni, mert nem látnak írni és olvasni. Főzni vagy melegíteni sem használhatják ezentúl a villanyrezsót, hanem mindenki beszerezheti magának a gázpalackot, ami helyettesíteni fogja a villanyrezsót. Első lépésben ez a felújítás (a terv és a kivitelezés) 16 ezer euróba kerül a városnak.

Egy hónap a türelem

Visszatérve a szerződésekre, ezeket hat hónapra kötik majd (a bérleti díjat a tanácsi határozatban szögezik le), s a türelmi idő minden bérlőnél egy hónap lesz. Ha nem fizet egyik hónapban, akkor ki lesz lakoltatva, ugyanis 20–30 lejt indítványoznak majd bérleti díjként, amit bárki ki kell hogy tudjon fizetni. A másik fontos szempont a takarítási akciókban való részvétel marad továbbra is, és ha valamely család kihúzza majd magát ez alól, az is a szerződés felbontását vonja maga után — magyarázta az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!