ERDON Helyi hírek

2011.07.17. 15:10

Sportfavágás Székelyhídon osztrák győzelemmel

Bihar megye - Hajszál, pontosabban egy apró szálka híján hazai győzelem született Románia első nemzetközi sportfavágó versenyén, melyet szombat délután rendeztek meg Székelyhídon. A dobogó tetejére osztrák versenyző állhatott fel.

Bihar megye - Hajszál, pontosabban egy apró szálka híján hazai győzelem született Románia első nemzetközi sportfavágó versenyén, melyet szombat délután rendeztek meg Székelyhídon. A dobogó tetejére osztrák versenyző állhatott fel.

Bár a székelyhídi Nagy Botond révén már több éve van Romániának képviselője a sportfavágás nemzetközi porondján, ahol a válogatott is meg-megcsillantja már baltája élét, még csak az elmúlt szombaton rendezték meg az első nemzetközi versenyt az országban. Ennek pedig éppen Székelyhíd adhatott otthont, mely három tagot delegál az ötfős országos válogatottba, így joggal nevezhető a románai sportfavágás fellegvárának. Erre hivatkozva köszöntötte büszkeséggel a több száz érdeklődőt a focipályán felállított színpadról Béres Csaba polgármester, megköszönve a szervezést Nagy Botondnak. Ezt követően mutatták be a verseny bíráit – a kolozsvári Radu Cazacut és a bukaresti Ionuţ Antont – illetve a versenyzőket: Strubel József, Rittlinger Róbert, Juhász István (Magyarország); Josef Laier, Kurt Graf (Ausztria); Pálfi Károly, Marina Cristian, Nagy Csongor, Nyamciuc Ion, Pleş Costel, Nyamciuc Nicolae, Petrescu Dan (Románia). Ezután kezdődött meg az öt versenyszámból állt vetélkedő.

Csapatmunka

A versenyzők végig párban álltak a színpadra, a lejobban teljesítő 12 pontot kapott, az utolsó egyet. Bizonyos feladatoknál 3 perc volt a maximálisan felhasználható idő, ezt a közönség által is látható kijelzőn (is) mérték. Az úgynevezett magasvágással kezdtek: a versenyző egy függőleges rönkbe két „lépcsőnek” vágott helyet, ezeken 2,8 méter magasra jutva kellett baltával elvágjon egy másik rönköt. Ezt bizony a mezőny fele nem tudta teljesíteni szintidőn belül, így máris ponthátrányba kerültek – ez a hat versenyző végzett majd végül a tabella második felében. Következett a motoros sportfavágás (láncfűrésszel előbb lefelé, utána felfelé kellett átvágni egy rönköt), majd ismét a 300–400 eurós, speciális acélból készült balták csattogtak a függőleges- és vízszintes vágásnál. A keresztvágó fűrészes vágáshoz a több ezer eurós árhoz illő gondossággal ki-, majd becsomagolt keresztvágó fűrészeket használtak. A versenyen végig jellemző volt a csapatmunka, és nem csak a kisegítők, de a versenyzők is kivették részüket a rönkök cseréjéből, a színpad állandó takarításából.

Holtverseny az élen

Végezetül, mivel csak két versenyzőnek volt a hivatalosan hatodik versenyszámhoz „illő” láncfűrésze, ez bemutatóként zajlott: Nagy Botond és Jozef Laier mutatta meg, hogyan lehet farönköt szeletelni darabonként kb. 5 ezer eurót érő, 62 lóerős, a láncot 240 km/h-val forgató motoros fűrészekkel! Közben, a pontok összeszámlálásakor kiderült: az élen holtverseny alakult ki az osztrák bajnok Jozef Laier és székelyhídi, román bajnoki ezüstérmes Petrescu Dan között, így szétlövés, vagy inkább szétfűrészelés következett. A „párbaj fegyvere” a motoros vágás volt, és a közönség üdvrivalgása közepette a hazai versenyző csupán egy hajszállal, vagy inkább egy szálkával, tizedmásodpercekben mérhető idővel (11,98–12,20) szorult a második helyre. Az eredményhírdetés előtt még a Control Dance Group helyi, diószegi, érmihályfalvi, nagyváradi, margittai, érsemjéni és szalontai tagjai adták elő táncműsorukat, majd kihírdették a végeredményt: 12. Pálfi Károly (8 pont), 11. Nagy Csongor (14), 10. Marina Cristian (17), 9. Strubel József (19), 8. Nyamciuc Nicolae (20), 7. Rittlinger Róbert (28), 6. Nyamciuc Ion (33), 5. Pleş Costel (37), 4. Juhász István (46). A dobogó harmadik fokára állhatott Ausztria nyolcszoros országos- és hatszoros Európa bajnoka, Kurt Graf (47), ezüstérmes lett Petrescu Dan (50), és a Stihl Timbersport Selina Kupa győztese Jozef Laier (50). A verseny tétje volt továbbá, hogy a hazai sportvezetők támogatásra érdemesnek nyílvánítják-e a sportfavágást, illetve, hogy a nemzetközi szinten számolnak-e ezek utána a romániai lehetőségekkel. Ezekre a kérdésekre később kaphatunk választ. Az esemény médiatámogatói között volt a Bihari Napló és az erdon.ro is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!