ERDON Helyi hírek

2011.07.29. 18:10

Pénzt kapnak a károsultak

A Szatmár Megyei Tanács a tartalékalapból 100 ezer lejt folyósít Bogdánd községnek, hogy a 2006 és 2011 között történt földcsuszamlások során keletkezett károkat helyreállítsa.

A Szatmár Megyei Tanács a tartalékalapból 100 ezer lejt folyósít Bogdánd községnek, hogy a 2006 és 2011 között történt földcsuszamlások során keletkezett károkat helyreállítsa.

A Szatmár Megyei Tanács támogatást nyújt a Bogdánd községben élőknek, akik a 2006 és 2011 között bekövetkezett földcsuszamlások következtében kárt szenvedtek. Csehi Árpád, a megyei tanács elnöke elmondta, három bábcai és egy szilágyszéri család kap egyenként 15 ezer lejes támogatást, hogy megrongálódott házaikat felújítsák, ugyanakkor egy Széren található vízmosás konszolidálási munkálatainak elkezdésére 40 ezer lejt különítettek el. A vízmosás egy szilágyszéri ingatlan udvarán található, mely az idők során annyira kiszélesedett, hogy az udvaron található ház falai repedezni kezdtek. A tanácselnök többször is járt a helyszínen, hogy a felmerült problémára megoldást keressen. Időközben elkészült a műszaki és gazdasági dokumentáció, ezt követően versenytárgyalásra bocsátják a vízgyűjtő rendszer kivitelezési munkálatait. A helyreállítási munkálatok során az egyre szélesedő árkot kibetonozzák majd, hogy a domboldalról lezúduló esővizet összegyűjtse. A megyei tanács elkészítette több útszakasz gazdasági és műszaki dokumentációját is. A tanácsosok egyöntetűen szavazták meg, hogy pénzforrás esetén felújítják a Szatmárhegy–Meddes, Baba Novac–Erdőd, Erdőd–Szatmérhegy, Ivácskó–Szamoskrassó, Szamosdob–Csengerbagos–Dacia–Nagymajtény–Crişeni–Királydaróc–Krasznacégény–Krasznamihályfalva–Ákos, Ady Endre–Érkávás, Nagykolcs–Hirip–Oroszfalva–Csonkaitanya közötti útszakaszokat, természetesen prioritási szempontok figyelembe vételével.

Kapunk egy MIG 23–ast

A tanácsosok egyöntetűen fogadták el azt a határozattervezetet, mely során egy MIG 23–as repülőgép kerül a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtérre. Csehi elmondta, hogy Aranyosgyéresről egy motor nélküli MIG 23–as vadászrepülőgépet kapnak ingyen, és azt a repülőtér bejáratánál állítják majd ki, legkésőbb a repülős napokig.

A tanácsosok arról is határoztak, hogy ettől az évtől kezdődően minden olyan Szatmár megyei diák pénzjutalomban részesül, aki az érettségi vizsgán 10–es átlagot ér el. Ebben az évben a Mihai Eminescu Nemzeti Kollégium két diáklánya, Dalia Nadina Cora és Adina Laura Pop fejenként 1250 lejt kap az érettségin elért eredményért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!