ERDON Helyi hírek

2011.07.19. 09:33

Kevés pénz jut CT–re és MRI–re

Kevés a pénz modern képalkotó eljárásokra, de egyre többen igényelnék azokat, még akkor is, ha szakorvosaik szerint esetükben nem az lenne a szükséges diagnosztikai eljárás.

Kevés a pénz modern képalkotó eljárásokra, de egyre többen igényelnék azokat, még akkor is, ha szakorvosaik szerint esetükben nem az lenne a szükséges diagnosztikai eljárás.

Idén is eléggé korlátozott azon személyek száma, akik nem kell jó mélyen a zsebükbe nyúljanak ahhoz, hogy betegségeik mibenlétének feltárásához szükséges modern képalkotó eljárások, úgy mint CT (komputer tomográf) vagy MRI (mágnesrezonanciás interfész) költségeit ki tudják fizetni. A megyei egészségügyi biztosító pénztár idén havonta 45 MRI és körülbelül 90 CT vizsgálatot tud finanszírozni, amelyek összértéke 240, illetőleg 231 ezer lej. Ezzel kapcsolatban azonban azt is érdemes megjegyezni, hogy a megszorítások egyik oka az is lehet, hogy ezekre a vizsgálatokra, különösen az MRI–re nincsen szükség minden esetben, de a köztudatban úgy él, mintha egy „csodalátó” készülék lenne, így egyre többen érkeznek meg szakorvosaikhoz azzal a konkrét kéréssel, hogy MRI vizsgálatot írjanak fel nekik. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház röntgendiagnosztikai és imaginisztikai (képalkotó) osztálya jelenleg még nem rendelkezik saját CT–vel, de hamarosan beszerezhetik, hiszen lejárt az erre kiírt licit. Az MRI beszerelése és üzemeltetése sokkal költségesebb, így annak a vásárlása csak később jöhet szóba, viszont a CT mellé hamarosan egy új röntgent is kap a kórház, szinten a kiírt közbeszerzési eljárás során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!