ERDON Helyi hírek

2011.07.22. 15:38

Képzések a Gyermekpalotában

Egyre több fiatal vesz részt a Gyermekpalota által szervezett ingyenes képzéseken. Az intézményben működik fúvószenekar is.

— Ősztől Szatmárnémetiben tizenkilenc, Nagykárolyban nyolc, Tasnádon és Avasfelsőfaluban három–három szakkör indul — tájékoztatott Mircea Câcu, a Gyermekpalota igazgatója. — Legnépszerűbb a modern tánc, a néptánc és ének, a könnyűzene, a zongora, a rajz, a fotóklub, a modellezés, a rádióbemérés, az informatika és a fúvószene. Mivel ezek olyan iskolán kívüli foglalkozások, amelyeken a tanulás mellett szórakozni is lehet, nagyon sok fiatalt megmozgat, főként azokat, akik számára nem biztosított az az anyagi háttér, hogy fizetéses tanfolyamokon vegyenek részt. Sokáig nem vették komolyan a Gyermekpalotát, mert azt hitték, hogy megmaradt benne a Pionírház szelleme. Ma már olyan oktatók tevékenykednek itt, akik lelkiismeretesen végzik munkájukat, ez meglátszik abban is, hogy a gyerekek szívesen vesznek részt a foglalkozásokon.

 

Rézfúvós–együttes

 

— A rézfúvós–együttest én hoztam létre — folytatja az igazgató. — Ma már minden sváb településen van rézfúvós–együttes, ezekben többnyire sváb fiatalok vesznek részt. Több sváb család falvakról beköltözött a városra, a gyerekek már itt nőnek fel, de a szülők örülnek annak, hogy valami tovább él bennük az ősi gyökerekből. A gyerekek már modernizálódnak, beolvadóban vannak, de vérükben még ott vannak a sváb lüktetések és könnyen megtanulják a hangszerkezelést. Gyakran ez egy plusztevékenység számukra, mert legtöbbször szombaton, vasárnap és más ünnepnapokon lépnek fel, de jól esik számukra a sikerélmény. A Harsonafesztiválon, valamint a város– és községnapokon való fellépések mellett készülnek az augusztus 7–én, Kaplonyban megrendezésre kerülő fúvóstalálkozóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!