ERDON Helyi hírek

2011.07.15. 15:57

Igényes, tartalmas nyári táborok

Július 31 és augusztus 15 között négy tábort szervez a szatmárnémeti MADISZ gyerekek és felnőttek számára egyaránt. Lesz kézműves és néptánc-illetve táncházvezetői tábor, anyanyelvi és angol tábor.

Július 31 és augusztus 15 között négy tábort szervez a szatmárnémeti MADISZ gyerekek és felnőttek számára egyaránt. Lesz kézműves és néptánc-illetve táncházvezetői tábor, anyanyelvi és angol tábor.

 

 

A Szatmárnémeti Magyar Demokrata Ifjak Szövetsége július 31.-augusztus 7. között Hadadon szervezi meg a XV. Kézműves és Néptánc Tábort gyermekek és felnőttek számára, ezzel egyidőben pedig első alkalommal lesz Táncházvezetők Tábora. Augusztus 8-15. között a XIV. Gyermek Angol Nyelvtáborra kerül sor V-VIII. osztályos gyermekek számára. Párhuzamosan az angol nyelvtáborral ugyanazon a helyszínen Anyanyelvi Tábort szerveznek I-IV. osztályosok számára. –Ifjúsági szervezetként végig kell gondolnunk, el kell döntenünk, hogy a társadalom számára hasznos embereket neveljünk-e, vagy boldog, boldogságra képes embereket; hogyan akarjuk ötvözni ezt a két szempontot. Kodály Zoltán így vall: „Csak boldog emberből lehet boldog felnőtt, s csak ezekből lehet boldog ország.”, mondta el Ilonczai Annamária, a szervezet társelnöke.–A népzene és néptánc fontos szerepet töltött be a falusi ember életében. Át- meg átszőtte ünnepeit, de munkás hétköznapjait is gyakran színesebbé tette. A falusi fiatalság egyik legkedveltebb szórakozása volt a múltban. A táncalkalmak jelentették egyúttal a fiatalok ismerkedési lehetőségeit és az emberekkel való érintkezés társas formáit is. Fontos volt tehát, hogy mindenki tudjon táncolni. A néptánctáborral szeretnénk elérni, hogy a népzene, néptánc, népdal szerelmeseinek helyet, alkalmat biztosítsunk népzenehallgatásra, néptánc tanulásra, népdaléneklésre.

A Wesselényi kastélyban

 

A tábornak a Hadadi Wesselényi-Degenfeld kastély ad otthont, az oktatásnak pedig a Wesselényi-Bánffy kastély. A XV. Kézműves és néptánc-tábor időtartama 7 nap, időpontja július 31.-augusztus 7. A táborban mindennap oktatnak néptáncot (haladóknak délelőtt 3 órát, délután 2 órát, gyermekeknek délelőtt 1,5 délután 1,5 órát), népdalokat (délelőtt 1 órát), szabadidős tevékenységként népi mesterségeket (bőrözés, nemezelés, agyagozás, kosárfonás, stb.) Esténként Táncház mulatság lesz. A programhoz jelentkezés útján lehet csatlakozni. Meghívott oktatók: Ónodi Attila és Ónodiné Csécsi Katalin a Népművészet Ifjú Mesterei és Maier Reimond– a Táncművészeti Főiskola végzettje és felesége Katalin valamint a környező vidék adatközlői. Kísérő zenekarok: a Parapács Tokajhegyaljáról és a Sorogja Erdélyből. A résztvevők lehetnek gyermekek és felnőttek. A táborban gyermekeknek nyírségi és szilágysági táncokat felnőtteknek kalotaszegit oktatnak. Biztosítanak napi 3 étkezést, elszállásolást (főleg gyermekeknek), sátorozási, tisztálkodási lehetőséget. A táborokba jelentkezni a Szatmárnémeti MADISZ irodájában lehet munkanapokon 18:00 és 21:00 órák között. Érdeklődni a 0261-710810 üzenetrögzítős telefonszámon lehet. Kérik, adják meg elérhetőségeiket (név, telefonszám) és visszahívják Önöket. A tábort támogatja a Nemzeti Kulturális Alap, a Communitas Alapítvány és Szatmár Megye Tanácsa. A méltányos részvételi díjakból fedezik a tábor egyéb költségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!