ERDON Helyi hírek

2011.07.01. 08:01

Huzavona, üvöltés és szavazás a Szatmárnémeti Helyi Tanács soros ülésén

Harminc napirendi pontból mindössze egy fűtötte fel addig az indulatokat, hogy Ilyés Gyula emelt hangon bizonygassa vélt vagy valós igazát. A Florisalt érintő tervezet végül kis módosítással átment.

Harminc napirendi pontból mindössze egy fűtötte fel addig az indulatokat, hogy Ilyés Gyula emelt hangon bizonygassa vélt vagy valós igazát. A Florisalt érintő tervezet végül kis módosítással átment.

 

A Szatmárnémeti Helyi Tanács csütörtöki ülésének harminc pontja közül egyetlen egy volt, amely igazán nagy figyelmet érdemelt. A várakozásoknak megfelelően ennek tárgyalásakor elszabadultak az indulatok, azon nem a megszokott módon, hiszen nem tanácsosok vitáztak egymással, hanem a polgármester, Ilyés Gyula szólalt fel többször is, egyre emelkedő hangerővel előadva gyakorlatilag ugyanazt az üznetet: a tancsosoknak el kell fogadniuk a határozattervezetben foglaltakat. Nevezetesen a Florisal ajánlatát, hogy saját forrásokból finanszírozza a szelektív huklladékgyűjtő pontok kialakítását, s cserébe négy évvel meghosszabbodik a szerződése.

 

PPP lenne

 

„Az egész világon örömmel fogadják a köz- és a magánszektor összefogását (PPP=Public Private Partnership), nem értem meg, hogy itt miért nem vagyunk képesek döntésre jutni, miért kell valakinek állandóan valamilyen ürügyet találnia arra, hogy elhalasszuk, amikor Nagybányán két hónap alatt megvalósítják, méghozzá sokkal nagyobb befektetéssel azt, amit mi nem vagyunk képesek” - harsogta a polgármester, miután sorra érkeztek a javaslatok arra názve, hogy a tervezetet miként módosítsák. Elsőként Ardelean Claudiu PD-L tanácsos és a jogi bizottság vezetője szólalt fel, jelezve, hogy a bizottság igent mondott a tervezetre azzal a feltétellel, ha kiveszik abból a kettes artikulust, amely a meghosszabbításra vonatkozna. Arra hivatkozott, hogy ameddig nincsen konkrét, megvalósult befektetés, addig a városnak nem kell köteleznie magát arra, hogy négy évvel — vagyis a törvényben előírt maximális idővel — meghosszabbítja a 2013. december 31-én lejáró szerződését a cégnek. A megye első embere elmondta, hogy ilyenformán három lehetősége lesz a tanácsnak: 1. emelik a szemétszállítás díját, hogy a befektetés megtérüljön, de ha ez túl magasnak bizonyul, akkor megint szóba kerülhet a szerződéshosszabbítás; 2. szerződéshosszabbítás 2012-ben, amikor mág látható a befektetés eredménye; 3. amikor a szerződés lejár az addig nem amortizálódott részt ki kell fizetnie a városnak. Ezek alapján kihangsúlyozta, hogy bár nem kell ma döntést hozni arról, hogy hosszabbítják a szerződést, de két éven belül biztosan felmerül ismét ennek problémája. Láng László RMDSZ-es tanácsos azt javasolta, hogy 2014-ben, ha újra kiírják a licitre a város tisztántartásáról szóló szolgáltatáscsomagot, akkor a licitnyertes cég vegye át azonnal a szelektív hulladékgyűjtő pontok kérdését is. Amennyiben nem a Florisal nyer, úgy fizesse ki neki az amortizációs érték és a befektetés közötti különbséget, ha a Florisal nyerne, akkor pedig egyszerű a megoldás. Albu Adrian PNL-s alpolgármester arra kérte a tanácsosokat, hogy ha megszavazzák a jelenlegi tervezetet, akkor ezzel együtt hatálytalanítsák a folyó év április 28-án jóváhagott 101-es számú helyi tanácsi határozat 4-es pontját, amely értelmében közbeszerzési eljárást írnak ki a hulladékgyűjtő pontok kialakítására.

Végül a jogi bizottság által javasolt módosításokkal szavazták meg a napirendi pontot, így a Florisal kapja meg az engedélyt arra, hogy nekifogjon a munkálatoknak, de hogy a befektetése miként térül majd meg, arról vélhetőleg újabb forrpontig hevülő viták során jutnak majd dűlőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!