ERDON Helyi hírek

2011.07.27. 15:08

Halad a kastély felújítása

A nagykárolyi Károlyi-kastély és az erdődi vár restaurálási munkálatainak pillanatnyi állapotáról számoltak be a tegnapi sajtótájékoztatón. Úgy tűnik, hogy a decemberi határidőt tartani tudják.

A nagykárolyi Károlyi-kastély és az erdődi vár restaurálási munkálatainak pillanatnyi állapotáról számoltak be a tegnapi sajtótájékoztatón. Úgy tűnik, hogy a decemberi határidőt tartani tudják.

Tegnap délelőtt 11 órától kezdődött az a sajtótájékoztató a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal épületében, melynek keretében bemutatták a nagykárolyi Károlyi-kastély és az erdődi kastély rehabilitálási munkálatainak jelenlegi állását. Jelen volt Egli Carmen, az önkormányzat fejlesztésekért felelős irodájának vezetője, Georgescu Bogdan, a polgármesteri hivatal kulturális ügyekért felelős munkatársa, Veress Tamás, a projekt technikai koordinátora, valamint Bandici Emil, a kivitelező csoport képviselője. A Regionális Operatív Program 5.1-es intézkedésének („A kulturális örökség restaurálása és hosszú távú értékesítése, kapcsolódó infrastruktúra létrehozása és modernizálása”) keretében 23 179 394 lejből újítják fel a nagykárolyi Károlyi-kastélyt és az erdődi várat, illetve különböző marketing eszközökkel bekapcsolják ezeket a turizmus vérkeringésébe. Az említett összegből folyó év június 30-ig 6 804 047 lejt költöttek el.

A bemutatón kiderült, hogy a Károlyi-kastélyban végzendő munkák közül a tetőszerkezet rendbetétele már 90 százalékban kész van, a vízszigetelés és a belső vakolás pedig már befejeződött. Az asztalosmunkák 40 százalékban, a padlózat 30 százalékban, a külső vakolás ugyancsak 40 százalékban van készen. Összegezve: az épület fizikai állapota 65 százalékosra becsülhető. Az erdődi vár esetében valamivel csekélyebb az előrehaladás, itt ez a szám 35 százalék, a nagyobb késés oka a régészeti ásatások elhúzódása. Ezek az értékek a gyakorlatban azt jelentik, hogy van ugyan egy bizonyos késés a munkákban, ehhez a nem megfelelő időjárás is hozzájárult, de a decemberi határidő még mindig reálisnak, tarthatónak tűnik, mondta Egli Carmen.

A projekt része a már restaurált épületek turisztikai érvényesítése is, ehhez különféle marketing eszközöket fognak majd felhasználni. Georgescu Bogdan felvázolta az ehhez kapcsolódó kulturális programok terveit is: szeretnének egy „középkori fesztivált”, régizenekoncerteket szervezni, egy állandó kis műsort létrehozni a turisták számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!