ERDON Helyi hírek

2011.07.04. 19:12

Érettségi: a bukottak fele óvott

  Szatmár megye – Megyénkben az idei évben összesen 3401 végzős diák vett részt az érettségi próbáin, akik közül mindössze 42,99 százalék ért el átmenő osztályzatot. Az érettségizők közül tegnap 1228 adott be óvást.

 

Szatmár megye – Megyénkben az idei évben összesen 3401 végzős diák vett részt az érettségi próbáin, akik közül mindössze 42,99 százalék ért el átmenő osztályzatot. Az érettségizők közül tegnap 1228 adott be óvást.

 

Az idei évben országos szinten az érettségizők mindössze 44,47 százaléka ment át a vizsgákon, ezzel az elmúlt 20 év leggyengébb érettségi eredményeit produkálták a végzősök.Megyénkben az óvások benyújtása előtt a sikerességi arány 42,99 százalék volt — a jegyeikkel elégedetlen végzősök tegnap 8 és 12 óra között adhattak le óvást. Szatmár megyei viszonylatban összesen 1228 érettségiző élt a jogával és kérte valamely dolgozatának újrajavítását. Mariana Brumboiu, a tanfelügyelőség sajtószóvivője elmondta, a legtöbben a román és a matematika dolgozatuk újrajavítását kérték. A tanfelügyelőség adatai szerint 3401 vizsgázó közül négyet zártak ki az érettségiről — 1 diák nem adta le mobiltelefonját, 3–at pedig puskázáson kaptak —, és mindössze 2 érettségiző ért el tízes osztályzatot. Az óvást benyújtó szatmári vizsgázók dolgozatát Nagybányán javítják újra.

A Szatmárnémeti Református Gimnáziumban működő vizsgaközpontban a megyeközpont három magyar tannyelvű középiskolájának — Református Gimnázium, Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont — diákjai érettségiztek. Az említett vizsgaközpontban működő vizsgabizottság elnöke, dr. Köles János Imre, az aradi Aurel Vlaicu Egyetem tanára, kérdésünkre elmondta, a vizsgaközpontban a sikerességi arány 84 százalékos volt, hétfőn pedig összesen 39 óvást adtak be a diákok — voltak olyan végzősök, akik több tantárgyból is óvtak.

Kónya László főtanfelügyelő–helyettes kérdésünkre elmondta, magyar tagozaton az idei évben 57,43 százalékos volt a sikerességi arány, az elmúlt évben valamivel jobban teljesítettek, akkor ugyanis 64 százalék kapott átmenő jegyet. A Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai közül 94 százalék, a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont végzősei közül 84,21 százalék, a Református Gimnázium nappali tagozatos tanulói közül 84 százalék, az esti tagozattal együtt viszont már csak 68 százalék (a 18 esti tagozatos végzős közül senkinek nem sikerült az érettségije) ment át a vizsgán. A főtanfelügyelő–helyettes megemlítette, román vizsgán 72,80%, történelemből 67,5%, matematikából pedig 51,10% volt a magyar tagozatos diákok sikerességi aránya.

Nagykárolyban sem jobb

Emellett Nagykárolyban és Tasnádon is számos óvást nyújtottak be a végzősök az érettségi eredmények kapcsán. Amint azt megtudtuk, a nagykárolyi Elméleti Líceumban összesen 144 diák vizsgázott, akik közül 13 nem ért el átmenő osztályzatot — az említett vizsgaközpontban 91 százalékos volt a sikerességi arány. Az Elméleti Líceumban működő vizsgaközpontban összesen 45 óvást adtak be. A nagykárolyi Iuliu Maniu Iskolaközpontban működő vizsgaközpontban összesen 368 végzős közül mindössze 17 érettségiző ért el átmenő jegyet — 12 diák a Iuliu Maniu Iskolaközpontból, és 5 a Simion Bărnuţiu Iskolaközpontból. Az említett vizsgaközpontban összesen 115 óvást adtak le. A nagykárolyi Kalazanczi Szent József Római Katolikus Iskolaközpont 56 végzőse közül 23 ért el átmenő jegyet. Tasnádon összesen 92 óvást adtak le és kérték a dolgozatok újrajavítását.

Differenciáltan kellene

Kónya szerint a gyenge eredmények többek között annak köszönhetőek, mert a szakiskolák többségébe a diákok azért iratkoztak be, hogy szakmát tanuljanak — voltak olyanok, akik nem akartak volna érettségizni —, ám 2 éve ezeket az intézményeket líceumokká minősítették. Hozzátette, voltak tantárgyak — például fizika, biológia, kémia — amiből jóval kevesebb órája volt a szakközépiskolás diákoknak, mint az elméleti líceumokban tanulóknak. Kónya elmondta, a követelmények és a szakiskolák tanterve között nincs kapcsolat. Más országokban már bevezették a differenciált érettségit, mivel nem lehet ugyanazt követelni az elméleti líceumok növendékeitől, mint a szakközépiskolásoktól — tette hozzá Kónya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!