ERDON Helyi hírek

2011.07.28. 13:55

Elszállították a Hargita megyei lisztet a Nemzet Kenyere rendezvényre

Hargita Megye Tanácsa, Pécs megyei jogú város felkérésére, 250 kg búzát gyűjtött össze a Nemzet Kenyere rendezvényre.

Hargita Megye Tanácsa, Pécs megyei jogú város felkérésére, 250 kg búzát gyűjtött össze a Nemzet Kenyere rendezvényre.

Az adományt csütörtökön, július 24-én szállították el Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, Veress Judit, a Harmopan cég termelési főmérnökének, András Ignác, a cég igazgatójának, valamint Balázs Erzsébet, a Szent Ferencz Alapítvány helyi képviselőjének jelenlétében. Borboly Csaba elmondta, szívesen tettek eleget a felkérésnek. „Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hisz a kenyér létfontosságú eleme az életünknek, akárcsak a víz. Ráadásul az idei évet akár az összefogás évének is lehet nevezni, jó példa erre a kedvezményes honosítás lehetősége is” – nyilatkozta a megyei tanács elnöke.

A Nemzet Kenyere program célja, hogy Pécsett, a kultúra városában hagyományt teremtsen. Lényege, hogy 2011. augusztus elején valamennyi magyarországi megyéből, továbbá a környező országok magyarlakta területeiről Mohácsra szállítanak az adott évben termett búzát, amelyet az Összeöntés Ünnepe alkalmával megőrölnek. A Nemzet Kenyere ünnepén a megőrölt búzából sütött pékáruk kerülnek a középpontba a nemzet egységét, az összetartozást és a szolidaritást szimbolizálva. Az ünnepet követően egy-egy zsák liszt visszakerül azokba az országrészekbe, illetve a határon túlra, ahonnan a búzát küldték. Ennek célterülete elsősorban a Böjte Csaba által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!