ERDON Helyi hírek

2011.07.08. 15:46

Az egység jegyében

A Higyed Gyöngyi karnagy által vezetett kórusban mindenki odaadással, lelkesen dolgozik.

A Higyed Gyöngyi karnagy által vezetett kórusban mindenki odaadással, lelkesen dolgozik.

 

 

A Szatmári Református Egyházmegye Lelkészkórusa és a Református Gimnázium Gyermekkórusa is részt vett az Északkeleti Református Találkozón Tokajon Higyed Gyöngyi karnagy vezetésével. A találkozóról és az azt megelőző munkáról, valamint a kórus terveiről Higyed Gyöngyivel beszélgettünk. A kórusvezető elmondta, az egyesített kórus az elmúlt évben a budapesti Reformátusok Zenei Fesztiválján is részt vett.

A két kórust 2008–ban alapították, és a két énekkar általában közösen vesz részt találkozókon és fesztiválokon. A 67 személyes egyesült kórusban talán az a szép, hogy felnőttek és fiatalok, nevelők és diákok közösen énekelnek az egység jegyében — magyarázta Higyed Gyöngyi karnagy, aki elmondta, hogy a kórus egy igazi közösség, és a tagok között baráti viszony alakult már ki. Emellett 2008–ban zenészek is csatlakoztak a kórushoz, akik nagyobb koncertek alkalmával kísérik az énekeseket: Luţa Alexandru (trombita, a Dinu Lipatti Filharmónia tagja), Balaskó Balázs (zongora/orgona, az Aurel Popp Művészeti Líceum tanára), Székely Alpár (hegedű, a Gheorghe Dima Zeneakadémia hallgatója), valamint Nagy Dániel és Higyed János Bence (trombita, az Aurel Popp Művészeti Líceum növendékei).

A gyermekkórus tagjai között nemcsak szatmárnémeti, hanem a megyeközpont környéki falvakból származó gyermekek is vannak, akik lelkesen részt vesznek minden próbán, és komolyan veszik a munkát. Higyed Gyöngyi úgy gondolja, hogy ez egyfajta nevelés is, mivel a gyermekek így megtanulják például, hogy az adott szó kötelez, érzik az összetartozás lényegét, valamint tiszteletben tartanak másokat.

A kórus tagjai megegyeztek abban, hogy a nyár folyamán sem hagyják abba a munkát és heti egy próbán részt vesznek, készülve az őszre. A tervek szerint amennyiben lehetséges, a kórus fellépne a Szatmári Zenei Napok rendezvénysorozat keretében, erre latin nyelvű repertoárral készülnek, magyarázta Higyed Gyöngyi.

A karnagy elmondása szerint a tokaji találkozó során a kórus tagjai még jobban összekovácsolódtak, szabadidejükben közös beszélgetéseken vettek részt és népdalokat, nótákat énekeltek, amiket a gyermekek lelkesen tanultak meg a felnőttektől. A találkozó és az ott szerzett tapasztalatok és élmények úgy a felnőttek, mind a gyermekek számára maradandó élményt jelentettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!