ERDON Helyi hírek

2011.07.22. 09:46

Assisi Szent Ferenc üzenete ma is aktuális

Nagyvárad - Csütörtök délután Exc. Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspök mutatott be szentmisét a Barátok templomában, az Európai Ferences Világi Rend nagytalálkozója keretében.

Nagyvárad - Csütörtök délután Exc. Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspök mutatott be szentmisét a Barátok templomában, az Európai Ferences Világi Rend nagytalálkozója keretében.

Július 14-23. között Váradon tartja évi nagytalálkozóját az Európai Ferences Világi Rend. Tizenkét országból (Franciaország, Németország, Anglia, Olaszország, Belgium, Hollandia, Szlovákia stb.) 48 személy érkezett az összejövetelre, akiket a görög katolikus papi szeminárium bentlakásában szállásoltak el. Ez volt a 33. alkalom, a több mint három évtized során pedig eddig egyetlenegyszer bonyolították le a rendezvényt Romániában: 2003-ban Félixfürdőn, melyen 47 országból 80 személy vett részt. Az idén a különböző programok keretében a ferencesek Máriaradnára és egy Máramarossziget melletti kolostorhoz is elzarándokoltak.

Valódi alakját

A több mint egyhetes együttlét fénypontjaként csütörtök délután Exc. Böcskei László váradi római katolikus megyés püspök mutatott be szentmisét a Barátok templomában. A szertartás latin nyelvű volt, a könyörgések, illetve a szentbeszéd pedig magyarul, románul, németül és franciául hangzottak el. Az evangéliumi részlet Szent Lukács könyvéből szólt. Prédikációjában a főpásztor azon meggyőződésének adott hangot: ez a találkozó is az egyház univerzalitásának bizonyítéka, annak, hogy mindannyiunkat egyazon Isten szeretete erősít. Idézett egy máriaradnai ferences testvért, akit diákkorában ismert meg, és aki szerint nem lehet egyszerűen, mindennapiasan beszélni Assisi Szent Ferencről, hanem szem előtt kell tartani programját, illetve vizíóját, mely tartalmat adott életének és meghatározta ezt. A püspök hangsúlyozta: Szent Ferencnek a teljes személyiségét, a valódi alakját kell megragadnunk, nem a képzőművészeti alkotásokból ismert képét, mert csak így tudjuk megérteni igazán üzenetének aktualitását. Ahogyan egy egyszerű ember mondta több mint száz évvel ezelőtt, a keresztény lelkiismeret megújulását indította el. Tudta, mi a lelki szabadság és Isten szabadsága, és megértve ezt, irányt adott ennek. Odafigyelt a részletek pontosságára, mert tisztában volt azzal, hogy minden Istentől ered, ami a világban szép és eleven. Bár szerette a magányt, elmélkedései nem szigetelték őt el a világtól, hanem jelen volt úgy, ahogyan Isten elgondolta róla. Egyrészt tudatában volt saját mulandóságának és bűnösségének, másfelől pedig erősen hitte, hogy Isten úgy szereti őt, ahogyan minden más embert, ezért életében arra törekedett, hogy szeretettel viszonozza a felé irányuló szeretetet.

Maradandó gyümölcsök

A részletekre való odafigyelés, az egyszerűség, az istenkeresés, illetve az Úr iránt szeretet, valamint a világra való úgy tekintés, mint Isten teremtett művére- ez az a négy tényező, mely elindította Szent Ferencet a mély lelkiség útján, hangsúlyozta Exc. Böcskei László püspök, majd Boldog II. János Pál pápa szavaira emlékeztetve a jelenlevőket, arra figyelmeztetett: a 21. században éppoly aktuális és szükséges Assisi Szent Ferenc üzenete, mint a 13. században volt. Az evangélium szerint élt és szolgált, Krisztushoz vált hasonlóvá, a ferencesség pedig maradandó gyümölcsöket hozott az elmúlt évszázadokban a különböző országokban és kontinenseken. Ezen meggyőződés segített abban, hogy a hívek közelebb kerüljenek Krisztushoz a nehéz és kritikus időkben is, és nagy vágyakozással tekintsenek feléje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!