ERDON Helyi hírek

2011.07.01. 13:37

Aránylag jól van a barlangász

Bihar megye - A csütörtökön a Pádis-fennsík egyik barlangjában megsérült barlangász állapotáról Lucian Nistor, a a mentésben résztvevő Salvamont Egyesület tagja oldalunknak elmondva, hogy a barlangász pszihikailag jól van.

Bihar megye - A csütörtökön a Pádis-fennsík egyik barlangjában megsérült barlangász állapotáról Lucian Nistor, a a mentésben résztvevő Salvamont Egyesület tagja oldalunknak elmondva, hogy a barlangász pszihikailag jól van. Nistor és egy mentőorvos mentek le az a mínusz kétszáz méteren megsérült barlangászhoz, hogy a helyére tegyék a kificamított vállát. Ők azóta feljöttek. Ezt követően kialakították a  mentőútvonalat és két óra magasságában megkezdődött a mentés. A barlangi mentők úgynevezett meleg pontokat alakítottak ki a barlangban, ehhez lehetőleg szélesebb térségeket keresnek, ahol meleg teával és hálózsákkal várják a sebesültet. A mentést nehezíti hogy az ezeken a pontokon veszteglő barlangászonak is biztosítani kell a meleg teát, vagy váltani kell őket. Nistor elárulta, hogy a barlang rendkívül szűk, ami nagyon megnehezíti a mentést. „Én és az orvos hét óra alatt jöttünk fel a megsérült barlangásztól. Ha két egészséges embernek hét órára volt szüksége ahhoz, hogy feljöjjön, akkkor képzelheti mennyi idő kell majd egy sérült embernek. A barlangász mentésében harminchárom személy vesz részt. Nistor elmondása szerint lehetelenség lesz felhozni őt, ha ő maga nem fog együttműködni a mentőkkel, és nem próbál meg kúszni és mászni. Nistor megítélése szerint leghamarabb holnap sikerülhet felszínre hozni a pórul járt barlangászt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!