ERDON Helyi hírek

2011.07.25. 16:39

A keze alatt cseperednek

Juhász Károly szatmárhegyi fiatal gazdálkodó három éve új dologba fogott, díszcserjéket kezdett termeszteni uniós támogatás segítségével.

Juhász Károly szatmárhegyi fiatal gazdálkodó három éve új dologba fogott, díszcserjéket kezdett termeszteni uniós támogatás segítségével.

A szatmárhegyi Juhász Károly három éve hozta létre díszcserje ültetvényét, korábban a családjával elsősorban ciroktermesztéssel foglalkozott.–Három éve kezdtem díszcserjéket termeszteni egy harminc áras területen. Szerettem volna valami újba fogni, és nagy mértékben ösztönzött a 112-es, fiatal gazdáknak nyújtott európai uniós támogatás lehetősége, amit sikeresen megpályáztam. Ausztriából hoztam a 10 centis csemetéket, nagyobb részt virágzó cserjéket, valamint örökzöld tujákat, jobbára olyan egzotikus dísznövényeket, melyek vad változatai a mi klimatikus viszonyainkon élnek. Komoly munkát igényel, amíg a csemeték elérik a teljes díszítő értéket, kisebb korukban öntözni kellett, illetve a nyári időszakban folyamatosan kapálom az ültetvényt, és metszem a bokrokat.

A kertek díszei

Éppen egy kiadós eső után néztük meg a kertet, a rózsalonc a tavaszi első virágzás után újra kinyitotta bíbor virágait, a nyári orgonák pedig teljes pompájukban virítottak ibolya és fehér gyertyáikkal. Egyes cserjék már tavasszal elvirágoztak, a kínai kékszakáll pedig szeptemberben bontja virágait. Amint a gazda elmondta, a cserjék között vannak még gyöngyvesszők, tűztövis, orbáncfűcserje, tamariszkusz, japánbirs.–Szeretem a virágos cserjéket, mert különlegesek, díszei a kertnek. A látványuk relaxáló, azt tapasztaltam, hogy a harmonikus kert nyugtatja az idegeket a rohanó hétköznapok után. Úgy tűnik van igény a fácskáimra, az idén már egyre többen vásárolnak tőlem Szatmárhegyről és környékéről, főleg olyanok, akik itt a környéken kezdtek építkezni. Ezek a cserjék szívósak, kicsi koruktól ebben a kötött agyagos talajban fejlődtek, ezért ha szakszerűen ültetik át, nagy eséllyel megfogannak a környékbeli talajokon. Ha több darabot rendelnek, le is szállítom a környékre, és segítek a megfelelő elültetésben is. Szeretném növelni a fajtaválasztékot és a területet is. A pályázat segítségével sikerült a cirok termesztését is újrakezdenem, idén hét hektáron termesztek seprűcirkot és 4 hektáron kukoricát. A cirok egy részét feldolgozom, másik részét eladom. Szerintem nagy segítséget jelentenek a fiatal gazdálkodóknak az uniós támogatások, én szeretnék a jövőben is pályázatot benyújtani a mezőgazdasági gépeim kicserélésére, osztotta meg velünk terveit a fiatal gazda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!