ERDON Helyi hírek

2011.06.22. 18:20

Terelőút helyett kerülőút

<p>Szatmárnémeti terelőútjának kérdése hat éve napirenden van, de nem sok remény van arra, hogy a közeljövőben megvalósuljon a beruházás, ezért egy kerülőút kialakítását kell megoldani.</p>

A nehézgépjármű–forgalom kivezetése a megyeközpont utcáiról nagyon fontos, ezért szükséges a kerülőút kialakítása, mondta Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere. A Szatmár Megyei Tanács és a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal megállapodott arról, hogy közösen egy kerülőutat építenek ki Batiz (Tetves) — Szatmárnémeti (Gorunului utca) — Lázári út — Petei út érintésével, így a teljes teherforgalom a városon kívül haladhat el. Az egyezség értelmében elkészült a Tetves és a Gorunului utca közötti útszakasz — melyen a teherautók jelenleg is közlekednek —, azonban az eredeti terv többi része mindeddig nem valósult meg. Ilyés elmondta, a kerülőút megvalósításáról ismételten tárgyalt a két intézmény vezetése és abban állapodtak meg, hogy a Gorunului utca és a Lázári út közötti útszakaszt a megyei tanács újíttatja fel a teherforgalom számára, míg a Lázári utat (Lázári település előtt) és a Petei utat (a Gosztat tömbházak szomszédságában) összekötő mezei út megépítését a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal finanszírozza majd. Az említett útszakasz megépítését kormányprogram révén szerették volna fedezni, de részben a tisztázatlan telekügyek (3 parcella még mindig magántulajdonban van, ezek kisajátítása jelenleg is folyamatban van) részben a beruházás volumene miatt (aszfaltozásra szólt a kiírás, itt pedig utat kell építeni) nem kapták meg a finanszírozást. Ilyés elmondta, ősszel elkezdik az alapozási munkálatokat, és legkésőbb jövő tavasszal az aszfaltozással is elkészülnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!