ERDON Helyi hírek

2011.06.01. 15:41

Tavak és ligetek a határmentén

<p>Kedden magyarországi és romániai szakemberek részvételével mutatták be a „Tavak és ligetek a határmentén, revitalizáció és turizmus” című, határon átívelő projektet.</p>

 

A projektről a résztvevőket Pap Zoltán Károly, az Országos Talajjavító Hatóság Szatmár megyei kirendeltségének igazgatója tájékoztatta. A régió romániai oldalán az 1960–as években épült fel a szamosdarai gyűjtőcsatorna, mely a terület természetes esése miatt Magyarország felé folyó csatornák, holt medrek vízét volt hivatott összegyűjteni, és még romániai területen a Szamos felé vezetni. Az 1970–es árvíz után a Szamos és a Túr folyók között, az esetleges töltésszakadások következtében magyar területek irányába kiömlő vizek kivédésére egy zárógát épült. A zárógát és a romániai gyűjtőcsatorna miatt átmetszett vízrendszerben a természetes lefolyási viszonyok gyökeresen megváltoztak. Ugyanakkor a gátépítés és csatornaépítés következtében kialakult egy nagyon szép, erdőkkel, ligetekkel, nádasokkal, tavakkal borított vidék.

Megoldás pályázati úton

Öt magyarországi önkormányzat ötlete alapján, a Felső–Tiszavidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Szabolcs–Szatmár–Beregi Természetvédelmi Alapítvány, romániai oldalról a Román Nemzeti Meliorációs Hivatal Szamos Körösök Területi Kirendeltsége, Lázári, Pusztadaróc, Mikola és Batiz önkormányzatai pályázatot készítettek, a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül. A pályázat célja, hogy a romániai gyűjtőcsatornán duzzasztásokat létrehozva, az államhatárt metsző csatornákon át, folyamatos vízpótlás valósuljon meg. Ezzel egy mindkét országot érintő, belvízvédelmi biztonságot nyújtó, egységes vízrendszer valósulhat meg — fejtette ki Tóth Gyula, a FETIKOVIZIG szakembere.

Látható fejlődés

A projekt keretében megvalósuló beruházásokat állami és önkormányzati tulajdonban, illetve kezelésben lévő területeken valósítják meg. A tervek szerint bicikliút épül ki, halastavak készülnek és kirándulóhelyeket jelölnek ki, a beruházások a helyi munkaerő felesleg hatékony felhasználására adnak lehetőséget, megteremtve egy kulturált, sokoldalú szórakozási lehetőséget a térségben. A területet behálózó infrastruktúra hatékony fejlesztése lehetőséget ad a kis– és középvállalkozások beruházásainak, megteremtve így a helyi fejlődés lehetőségeit. A megvalósuló projekt a térségben olyan turisztikai fejlődési lehetőségeket teremt, mely a pihenési, kikapcsolódási igényt szolgálja a határ mindkét oldalán — magyarázta Ioan Cazan, a romániai rész projektmenedzsere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!