ERDON Helyi hírek

2011.06.07. 09:38

Szent Norbertet ünnepelték

<p>Nagyvárad - A premontrei rend június 6-án Szent Norbert püspök-rendalapítot ünnepli. Ennek megfelelően hétfő délután ünnepi szentmisét tartottak a nagyváradi Úri utcai préposti széktemplomban is.</p>

 

A megjelenteket üdvözlő Fejes Anzelm O.Praem apát arra hívta fel a figyelmet: június 6-a különleges nap a premontrei rend számára, hiszen saját alapítóját köszönti és ünnepli.

Az evangéliumi részlet Szent Lukács könyvéből  szólt. Prédikációjában a tisztelendő kiemelte: a premontrei a reformer rendek közé tartozik, melyek esetében meghatározó volt a Cluny-i reform. Ha ugyanis visszamegyünk az időben 200 évet Szent Norbert tevékénységét megelőzően, azt tapasztaljuk, hogy az egyházban a lagymatagság került előtérbe. A felső klérus a királyi udvart „menedzselte”, levelek szerkesztésével és politikai ügyletekkel foglalkozott, az alsó papság pedig elszegényedett, nem törödött vele senki. Ugyanakkor a kolostori levelezésekből az is kitünik, hogy egyházszakadás veszélye fenyegetett, mivel a világi papság ellentétbe került a szerzetesekkel. A középkor derekán ezért a pápaság felismerte, hogy reformokra van szükség, s mérlegelni kezdte, hogy mit lehet tenni ennek érdekében. A Német-Római Birodalomban a régi apatságok nem voltak alkalmasak a reformokra, végülJámbor Vilmos burgundiai herceg segítségével új kolostort alapítottak. Tervbe vették új reformkolostor létrehozását a Cluny-i apátságban is, az innen indult reformmozgalom pedig hatással volt egész Európára, több mint kétezer ilyen kolostort alapítottak. Ebbe a reformmozgalomba kapcsolódott be az 1120-ban, Szent Norbert által alapított premontrei rend is.

Misszió és lelkipásztorkodás

Szent Norbert felismerte az abból fakadó problémát, hogy a bencések csak a felső szinteken kezdték el az egyházi reformokat, és az egyszerű emberekhez nem tudtak eljutni, ezért vándorprédikálni indult. Később a pápától a premontreiek a rendek közül elsőként kapták meg azt a kiváltságot, hogy felvállalhatták a plébániai lelkipásztorkodást. Emellett Szent Norbert, mind Magdeburg érseke a pogány vendek sikeres térítését is véghezvitte, tehát elmondható, hogy a premontrei rend karizmájához tartozik a lelkipásztorkodás mellett a missziós tevékenység is. Az új reformrendek a bíborosi karban is képviselték magukat, és a pápák legátusai közt is találunk cisztercieket és premontreieket.

Szent Norbert üzenete

„Az elmondottakból egy gazdag középkori történelem vázolódik fel, melyből kihámozható, hogy az egyházat sokféleképpen lehet szolgálni: a szegények segítésével, Isten akaratának való megfeleléssel és a hierarchia betartásával. Szent Norbert üzenete nem azért aktuális, mert egy csodálatos ember volt, hanem mert engedte, hogy Isten csodálatossá tegye rajta keresztül a művét, amit ő véghezvitt”- hangsúlyozta az apát. A szentáldozás után a hívek tiszteleghettek Szent Norbert ereklyéje előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!