ERDON Helyi hírek

2011.06.27. 13:54

Kozacek után Mária királyné, avagy Pece-parti szobormizéria

<p>Nagyvárad - Nagyvárad megyei jogú város vezetése az elmúlt héten, június 21-én jelentette be, hogy az Építészkamara Bihar megyei fiókszervezetével és a Körösvidéki Múzeummal közösen pályázatot hirdetnek egy, a színház épülete előtt a Bémer téren felállítandó, Mária román királynét ábrázoló egészalakos szobor megtervezésére.</p>

 

Csupán a pályázat díjazására több mint 18.000 lej elköltését tervezik, és a hasonló méretű alkotások kivitelezési költségei alapján biztosra vehető, hogy városunk vezetőinek újabb ötlete többszázezer lej közpénz elherdálását jelenti majd. A tervezett szoborállítást több szempontból is elutasítjuk.

 

   

Mária királyné (1875–1938) a román irredentizmus és nacionalizmus szimbolikus alakja, ugyanakkor hírhedt szereplője hazánk, Magyarország szétszakításának első világháború utáni történetének. Jól ismertek és dokumentáltak azok a többé-kevésbé politikai eszközök, melyekkel gyakran a közerkölcs határait is átlépve, segítette a trianoni országrablást, ezzel biztosítva többek között a 91%-ban magyarok lakta Nagyvárad román megszállását és etnikai viszonyainak 92 éve tartó folyamatos megerőszakolását. A tény, hogy a PNL-RMDSZ városvezetői tandem ennek a személynek akar bronzbaöntött emléket állítani és mindezt közvetlenül a város szívében, tökéletesen illeszkedik az önkormányzat magyarellenes viszonyaiba, elég ha csupán a magyar közigazgatási nyelvhasználat hiányára, történelmi utcaneveink leszereltetésére, vagy a magyar nemzetiségű alkalmazottak elképesztően alacsony (5% körüli) arányára gondolunk. Városunk mai vezetése olyan személyt akar erkölcsi példaként állítani elénk, aki csalással, rablással és erőszakkal szerzett teljes országrészeket.

Nem elhanyagolható részlet, hogy Ilie Bolojan polgármester a szobor avatását következő év május 23-ára időzítené, közvetlenül az önkormányzati választások elé, kiváló alkalmat teremtve egy közpénzen rendezett monstre kampányrendezvényre is. Túl az ideológiai üzeneten tehát íme egy kis ízelítő a közpénzek elköltéséről alkotott elképzeléseiből is.

De miért hallgat az ún. magyar érdekképviselet? A szoborállítások ügye 2010 elején kezdődött, amikor Nagyváradönkormányzata és a már említett Építészkamara közös pályázatot hírdetett a belváros városrendezési újragondolására. Ekkor merült fel a semmiből több új köztéri szobor (köztük a Mária királyné féle) felállításának ötlete, egy magyar és legalább négy román vonatkozású. Röviddel később Szabó Ödön RMDSZ ügyvezető már kész tényként közölte, hogy pályáztatás nélkül(!), közvetlen megbízással készíttetik el a Holnaposok „aktív” szoborcsoportját nem kevesebb, mint 500.000 lej közpénzből. Természetesen a Holnaposok szoborcsoportjának avatója is az önkormányzati választások kampányában várható. Már akkor felmerült, hogy valamiféle alku állhat a háttérben. Kérdés, hogy miért eshetett a választásuk egy újabb Ady- illetve Holnapos emlékhely megalkotására, hiszen városunkban több vonatkozó emléktábla is található, továbbá van Ady múzeumunk, Ady gimnáziumunk, Ady szobrunk, Ady utcánk, sőt Ady Kulturális Központunk is, valamint szintén a választási kampánybeli felavatására vár a Léda-ház és az ottani emlékhely is. Meglehetősen szűk történelmi tudást szerezhetett a nagymúltúNagyváradi Állami Egyetem hírhedt történelem szakán Szabó Ödön, ha úgy látja, hogy városunk 900 esztendős történelme döntően a Holnaposokból áll.

Fentiek tükrében határozottan tiltakozunk a Mária királyné-szobor Bémer-téri felállítása ellen. Amennyiben szükség lesz rá, a létező településrendezési közigazgatási fórumokon hivatalosan is kifogást fogunk emelni és aláírásgyűjtésbe is kezdünk a további kapcsolódó közpénzpocséklás azonnali befejezéséért. Továbbá kérdezzük az ideig-óráig még a magyar közösség képviseletével megbízott bihari RMDSZ vezetőit: kötöttek-e a helyi magyarság nevében, és annak megkérdezése nélkül bármiféle alkut a Mária királyné szobor és esetleges más román vonatkozású szobrok felállításáról?; támogatják-e Mária román királyné szoborának nagyváradi felállítását?; a jelenlegi tragikus gazdasági helyzetben, melyért az Önök szervezete, mint kormányzó erő, közvetlen módon felelős, hatékony, illetve szükséges beruházásnak tartják-e összességében milliós nagyságrendű összegek szobrok állítására költését; etikusnak tartják-e ezeknek a közpénzekből készült alkotásoknak a választási kampányban történő avatását?; el tudnak-e számolni az 500.000 lejjel, melybe állításuk szerint a Holnaposok szoborcsoportja kerül?; és végezetül, Szent László királyunk napján kérdezzük, mikor kívánnak városunk alapítójának méltó köztéri emléket, a több mint száz éves tervek szerint lovasszobrot állítani és a róla elnevezett főterünk nevét végre visszaadni, de legalábbis valamilyen formában kiíratni?

Az Erdélyi Magyar Ifjak nagyváradi szervezetének elnöksége

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!