ERDON Helyi hírek

2011.05.24. 13:25

Ősztől kezdődik az akkreditálás

<p>Nagyvárad - A kórházak akkreditálásáról, illetve az ágyak számának csökkentéséről is szó esett a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóságnál tartott mai sajtótájákoztatón.</p>

Pár éven belül minden ezer lakosra mindössze 5-5,2 kórházi ágy juthat Romániában, az uniós normákak megfelelően, mondta dr. Marius Pîrcioagă, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság vezetője a keddi sajtótájákoztatón. Bihar megyében jelenleg ezer lakosra 7-7,2 kórházi ágy jut, viszont – mivel vannak olyan egészségügyi intézmények, illetve kórházi osztályok, melyek egyedüliek területünkön, van remény arra, hogy 2014-ig nálunk kevesebb kórházi ágyat kell majd megszüntetni.

Egyedüli osztályok

A vaskohsziklási pszichiátriai kórház például, ahová bírósági ítélet nyomán kerülnek a betegek, tizenöt megyét szolgál ki. A diófási pszichiátriai kórházon belül működik egy területünkön egyedüli osztály, ahová a TBC-ben szenvedő idegbeteg pácienseket utalják be. A félixfürdői rehabilitációs kórházhoz hasonló pedig mindössze egy van az országban, Techirghiolon, mondta az igazgató.

Megtudtuk: a kórházak július elsejéig nyújthatják be az akkreditációhoz szükséges dossziét, s Bihar megyében mindegyik egésszégügyi intézmény meg is tette ezt mostanáig, kivéve a vaskohsziklási és a barátkai kórházat, amelyek átszervezés alatt állnak. Az akkreditáció megszerzéséhez nagyon sok követelménynek kell megfeleljenek az egészségügyi intézmények, csak a kórházon belüli fertőzésekre vonatkozóan egy 137 oldalas útmutató előírásait kell figyelembe vegyék. A Bihar megyei kórházak egyelőre csak működési engedéllyel rendelkeznek, kivéve a megyei kórházat, amelynek eddig, bizonyos belső útvonalak hiánya miatt nem adták meg az engedélyt sem. De az itt zajló felújítási munkálatok nyomán várhatóan ez a helyzet változni fog, mondta az igazgató. Az akkreditálási folyamat várhatóan több évet vesz majd igénybe a Bihar megyei kórházak esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!