ERDON Helyi hírek

2011.05.17. 14:18

Közút lesz az Adona patakon

<p>Nagyvárad - Elkezdődtek az Adona patak nagyváradi szakaszának rehabilitálási munkálatai, melynek során a folyóvizet befedik, és közutat építenek ki rajta.</p>

A helyszínen tartott keddi sajtótájkoztatón Pásztor Sándor a Körösök Vízügyi Igazgatóságának vezetője emlékeztetett arra, hogy az általa vezetett intézmény és a nagyváradi polgármesteri hivatal két hónapja írt alá a protokollumot, melynek egyik pontja az Adona patak rendezése volt, mely szabályozatlansága révén árvízvezsélyes. A pár nappal ezelőtt elkezdődött munkálatokról Pásztor elmondta, hogy a város belterületén mintegy 1040 méteren befedik az Adona patakot. Mint Pásztor mondta, gyakorlatilag kazettákba zárják az folyóvizet, ezek a kazetták négy méter szélesek és 2,20 méter magasak lesznek. Miután ez a munkálta befejeződik, közutat létesítenek a patakon. A partrendezés nem áll meg Nagyvárad határában, hanem a városon kívül betonlapokkal erősítik meg a patak partjait.

Pásztor kiemelte azt, hogy a vízügyi igazgatóság erre a 11,4 millió lej összértékű munkálatra európai uniós támogatást kapott, melynek értelmében több mint nyolcmillió lej érkezik uniós forrásból a partrendezésre. Ide kapcsolódva Pásztor elmondta azt is, hogy szintén a Kis Körös püspöki partszakaszának rendezésére szintén a munkálatok összköltségének nyolcvan százalékát nyerték el uniós forrásból.

500 parkolóhely

Ilie Boljan, Nagyvárad polgármestere elmondta, hogy miután a vízügy befejezi a rá eső munkálatokat, a város veszi át a terepet és három szakaszban végzi el a saját munkálatait. Az Adona és a Pece találkozásától a Meiului utcáig fog tartani a közút és a parkolóövezet, a Meiului és a Leonardo da Vinci utca között főként parkolóhelyeket alakítanak ki, mert mint Bolojan mondta, az Atelierelor utca megnyitsával az egyetem felé a Leonardo da Vinci is az autóforgalom számára fontos utcává válik, így nem lehet majd ott az utcán parkolni. A harmadik övezet a da Vinci és a Liszt Ferenc utcák között húzódik, mely övezet főként zöldövezet lesz, de parkolóhelyek is létesülnek ott. Mint Bolojan elmondta, kénytelenek voltak ebben az övezetben mintegy száznegyven garázst lebontani, hiszen a partrendezési munkálatok miatt ezek az építmények már nem állhattak ott tovább. Mint a polgármester jelezte, mivel a rendszerváltás után tulajdonjogot adtak ki magánszemélyeknek az Adona patak közelében közterületekre, így a partrendezés során kisajátításokra lesz szükség. A polgármester elképzelései szerint ezen munkálatok során mintegy ötszáz parkolóhely fog létesülni.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!