ERDON Helyi hírek

2011.05.16. 14:11

Kreatív mozgalom a PKE-n

<p>Nagyvárad - Hétfő délután a XX. Festum Varadinum keretében a Partiumi Keresztény Egyetem reklámgrafika szakos hallgatónak alkotásaiból nyílt kiállítás a felsőoktatási tanintézmény első emeletén.</p>

Az immár hatodik éve megrendezésre kerülő esemény egy hallgatói kiállítással állít emléket a nagyváradi származású, de Japánban élt Wagner Nándor szobrász emlékének. A budapesti Academica Humana Alapítvány által évről-évre meghirdetett pályázatra az idén a Partiumi Keresztény Egyetem reklámgrafika szakos hallgatói jelentkezhettek, a téma pedig szokás szerint a képzőművész egyik alkotására történő kortárs reflexió volt. A Pro Universitate Partium Alapítvány és a Partiumi Magyar Művelődési Céh által rendezett hétfő délutáni vernisszázson Pintér István elnök köszöntötte az egybegyűlteket. Tolnay István, a PKE megbízott elnöke azt emelte ki: a zene és a reklámgrafikos diákok viszik leginkább jóhírét a világban az általa képviselt felsőoktatási intézménynek. Utóbbiaknak a munkáit például már Szentendrén is bemutatták, ami nem kis dolog. A mostani tárlatuk is sziporkázó ötleteikről, kiváló művészi kivitelezésről tesz tanúbizonyságot- vélekedett.

Kiss Sándor, az Academica Humana Alapítvány igazgatója arra emlékeztette a megjelenteket: az általa irányított civil szervezet tíz esztendőre vállalta, hogy anyagilag támogatja a váradi ifjú tehetségeket, de az érintettek lelkesedését látva már gondolkoznak azon, hogy mi történjen ezután. Az viszont már szinte biztosra vehető, hogy az utolsó évben azonos témájú pályázatokat hirdetnek a PKE reklámgrafika és videó szakos hallgatóinak. Arra hívta fel a figyelmet: az idei kiírás témája- a nagyváradi vár- szép üzenetek megfogalmazására késztette a jelentkezőket. Érdekes grafikai megoldások születtek, voltak olyanok is, akik könyv formájában, optikai játékkal vagy történelmi kutatásokat végezve „fogták meg a verseny lényegét”. Kiss Sándor ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a közelmúltban festékkel mázolták le a Wagner Nándor szülőházán levő emléktáblát, alkotásáról, a József Attila-szoborról pedig eltünt a bronzfelirat.

A díjazottak

Akiyama Chiyo asszony, Wagner Nándor özvegye megjegyezte: elfoglaltsága miatt eddig nem tudott részt venni a zsűri munkájában, azonban az idén a földrengés miatt több ideje volt, és ezzel is tudott foglalkozni. Azzal vigasztalta azokat a pályázókat, akik nem nyertek: Wagner Nándor is több olyan megmérettetésen elindult, melyeken nem részesült semmifajta elismerésben, mégis világhírű szobrász lett belőle.

Ujvárossy László tanszékvezető szerint a pályázatnak köszönhetően „kreatívitásra buzdító mozgalom” indult a PKE-n. Mint mondta, az idei témaválasztás is nemes feladatnak bizonyult, hiszen a nagyváradi vár egyrészt egy eredetmítosz színhelye, másfelől pedig a múlt által a jövőről megfogalmazott gondolatok szellemi kerete.

Mint kiderült, dicséretben részesült Fazekas Noémi, a harmadik díjban pedig ketten osztoztak: Lázár Nóra és Moş Cătălina. Második helyezést ért el Kovács Klaudia, a fődíjat pedig Balázs József érdemelte ki. A pályázat teljes összege 100 ezer forint, az I.-II.-III. helyezettek 50-30-20 ezer forint leosztásban kapnak a jutalompénzből. Az alkotásokat három hétig lehet megtekinteni a PKE első emeleti előcsarnokában.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!