ERDON Helyi hírek

2011.05.17. 17:30

Hosszú távon a legjobb megoldás

<p>Szatmárnémeti - A tervek szerint a Free Life Állatvédő Egyesület június végén a Crişan utcán megnyitja a kóbor állatok ivartalanítására alkalmas fogadóállomását, tudtuk meg Lucreţia Simutól, az egyesület vezetőjétől.</p>

Kóbor állatok ivartalanítására alkalmas helyiségek kialakításán dolgoznak a szatmárnémeti Crişan utcán található, egykor vízműként működő telephelyen a megbízott szakemberek, tudtuk meg a Free Life Állatvédő Egyesület vezetőjétől, Lucreţia Simutól. Mint elmondta, az itt található terület egy részét kapták meg 5 éves használatra a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivataltól, amely a felújítási munkálatok költségét is állja, míg az egyesület a működéshez szükséges berendezéseket biztosítja majd. Lesz egy adminisztrációra alkalmas sarok, mert az állatokat nyilvántartásba kell venni mikor odakerülnek, meg kell tisztítani őket azért, hogy dolgozni lehessen velük, tehát elengedhetetlen egy fürdetésre alkalmas pont is; kell egy szoba, ahol az állatokat az operációra készítik elő és egy másik, ahol a műtét zajlik — ezeket egy épületben tervezik kialakítani. Az udvarban található egy kisebb épület is, ezt arra szeretnék alkalmassá tenni, hogy a műtéti beavatkozás után itt tartsák egy rövid ideig a sterilizált négylábúakat, addig, amíg egy szerető gazdit nem találnak számukra.

Nem állatmenhely

Az egyesület vezetője fontosnak tartotta kihangsúlyozni azt, hogy a szatmárnémeti Crişan utcán nem menhelyet készítenek elő, azzal együtt, hogy kóbor állatok kerülnek majd ide, de ezeket nagyon rövid ideig szándékszanak itt tartani, míg az új gazdi hazaviheti őket, ugyanis az ivartalanítás és az állat örökbefogadási akcióik párhuzamosan zajlanak majd. Eddig 150 állaton végeztek ivartalanítást, más–más orvosnál, most már lesz egy biztos pontjuk. A civil szervezet vezetője szerint a munka, amibe belefogtak a legjobb megoldást jelenti a kóbor állat–jelenség ellenőrzés alatt tartására, mert ha úgy számoljuk, hogy egy anyaállat egy évben átlagban 10 kölyköt hoz a világra, ha ezek nem is élnek túl sokáig, de évről évre több és több lesz, így viszont már nem kell további szaporulattal számolni a szatmárnémeti lakosoknak. Az egyesület tagjai — számuk eléri a 400 főt — önkéntes alapon végzik a munkát, így járulnak hozzá ahhoz, hogy a kóbor állatok problémája megoldódjon, s reményeik szerint ahogy csökken a gazdátlan állatok száma, úgy feloldódik az a fenntartás és elutasítás, amivel többen a kóbor állatokhoz viszonyulnak — magyarázta Lucreţia Simu.

Karikás Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!