ERDON Helyi hírek

2011.05.22. 11:17

Esze Tamás szobrot avattak

<p>Szatmárnémeti - Szombaton leplezték le Szatmárnémeti testvérvárosában, a kárpátaljai Beregszászon Esze Tamás kuruc vezér mellszobrát.</p>

Az eseményen – mely a X. Beregszászi Napok rendezvénysorozat szerves részét képezte – városunk önkormányzatát Kereskényi Gábor alpolgármester, Fógel László és Magyar Lóránd városi tanácsosok képviselték.

Az Esze Tamás szobor Zagyva László nyíregyházi képzőművész alkotása, avatására pedig a kuruc szabadságharc lezárásának 300. és a talpas brigadáros születésének 345. évfordulója alkalmából került sor.

Kereskényi elmondta, örvendetes, hogy testvérvárosunkban, ahol a magyarság ugyancsak kisebbségben él, a városvezetés, az érdekvédelmi szervezetek és a civil szféra összefogásával újabb magyar vonatkozású köztéri emlékművel gazdagodott Beregszász.

Az alpolgármester hozzátette: a Rákóczi-szabadságharc egy újabb bizonyítéka annak, hogy a kárpátaljai Beregvidék, a magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és a partiumi Szatmár megye közös történelmi múlttal rendelkezik és az Európai Unió adta lehetőségeknek köszönhetően közös jövőt kell adni ennek a régiónak.

A fentiek fényében Gajdos István, Beregszász város polgármestere és Kersekényi Gábor szatmárnémeti alpolgármester egy jogi személyiséggel rendelkező európai területi együttműködési csoportosulás (EGTC) létrehozásának szükségességéről tárgyalt, Szatmárnémeti, Nyíregyháza és Beregszász városok részvételével, az EU-s strukturális alapok hatékonyabb lehívása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!