ERDON Helyi hírek

2011.05.04. 17:59

A kilakoltatást kockáztatják

<p>Szatmár megye — A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal gyűléstermében május 4–én megbeszélésre gyűltek össze azon intézmények képviselői akik érintettek az ún. „Ostrovului utcai jelenség” megoldásában.</p>

A szatmárnémeti lakosok közül talán nincs is olyan, aki az Ostrovului utca hallatán azonnal ne az egykor az Unio Bányagépgyártó Vállalat lakásaiként működő, jelenleg ebek harmincadjára jutott épület jutna eszébe. A gondok ismertek: nagyon sok, többségében cigány család összezsúfolva egy helyen, szemét, bűz, csendháborítás és a felsoroltakból fakadó lakossági panaszok tömkelege. Épp egy lakossági beadvány kapcsán hívott össze május 4–én egy megbeszélést Kereskényi Gábor, a municípium alpolgármestere, melyen a Roma Párt, a Florisal Köztisztasági Vállalat és a CD2–es tömbház közvetlen szomszédságában élő lakosok képviselői is jelen voltak. Továbbá a csendőrség, a szatmárnémeti rendőrség, a Szatmárnémeti Szociális Gondozói Hivatal (SPAS) és a Helyi Rendőrség küldöttei. A téma, a jelenség adott, amire nem könnyű megoldást találni. A problémák akkor kezdődtek, mikor 2002 júliusában startolt a Târnavei 20–as, vagy ismertebb nevén a 79–es blokk rehabilitációja (ebben 45 családról lehetett azt elmondani, hogy legálisan éltek ott, a többi 54 csak úgy beköltözött az épületbe). A felújítás megkezdésekor költöztették az itt élő 99 családot a CD2–es tömbházba, amely időközben a SPAS adminisztrálásába került.

 

Kulturált hangnemben

 

A megbeszélésen minden érintett elmondta a véleményét az üggyel kapcsolatban. Többen annak az elégedetlenségüknek adtak hangot, hogy a tömbházban élők közüzemi számláit (víz– és villany), de még a szemét elszállítását is a szatmárnémeti önkormányzat fizeti. Illemhelyet készítettek számukra, mégis folyik az emberi ürülék az utcára, az elromlott vízcsapot is megjavítják közpénzből, hogy a környékről ide hordják mosatni a szőnyegeiket és autóikat, vagy másik eset: míg a Florisal munkatársai takarítanak, addig az ott élők könyökölnek az ablakban és nézik, hogy takarítják mások a szemetüket. Abban a jelenlévők megegyeztek: ennek az áldatlan állapotnak csak határozottsággal és következetességgel lehet véget. Azok a családok, akik itt élnek, rendszeresen ki kell vegyék a részüket a tömbház környékének rendben tartásából. Kereskényi ígérete szerint rövid távon úgy próbálják megoldani a problémát, hogy azok a családok, akik nem tesznek eleget ebbéli kötelezettségüknek, ki lesznek lakoltatva. Egyébként ilyen okok miatt korábban három családot már kilakoltattak, és további négy család szerepel a nyilvántartásban.

Karikás Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!