ERDON Helyi hírek

2011.04.04. 13:23

Látogatható a városházi torony

<p>Nagyvárad - Áprlis 4-től egy darabig ingyenesen látogatható a nagyváradi városháza tornya. Június elsejétől 5 lejért, illetve tíz főnél nagyobb csoportok esetén 3 lejért lehet megmászni a 250 lépcsőt.</p>

Az elmúlt hónapokban felújították a nagyváradi városháza tornyát, azzal a nem titkolt reménnyel, hogy turisták ezreit fogja majd vonzani a nem mindennapi élményt nyújtó panoráma, a belépőjegyek eladásából származó összeggel pedig a költségvetés fog gyarapodni. Egyelőre azonban még nem kell jegyet vásárolni a bejáratnál, június 1-től viszont 5 lejért, illetve tíz főnél nagyobb, maximum tizenöt személyes csoportok esetén 3 lejért lehet majd megmászni a 250 lépcsőt, s megtekinteni a várost 45 méter magasból. Tizennégy éves korig ingyen lehet majd felmászni a toronyba, melynek legfelső részén hamarosan egy pénzérmékkel működő messzelátó is lesz. A toronyóra harminc méter magasan lévő mechanizmusáig maximum tizenöt embert engednek fel, onnan legfeljebb tízen mehetnek tovább, egyszerre a 33,8 méter magasan lévő első erkélyig, s az egyre szűkülő hely miatt pedig még fentebb már legfeljebb csak öten tartózkodhatnak egyidejűleg.

Előjegyzés kell

Hétfő délelőtti ottjártunkkor már a gyakorlatban is működött a rendszer. Érdemes tudni azonban: nem úgy kell az egészet elképzelni, hogy valaki hétköznap odamegy, kinyitja az ajtót, és egymagában felmegy a toronyba, mert ez nem lehetséges. Az ajtó ugyanis általában zárva van, minimum 5-10 személy kell összegyűljön ahhoz, hogy egy idegenvezető irányításával fel lehessen jutni a toronyba. Hétfőtől-csütörtökig előjegyzéssel lehet majd látogatni, péntektől- vasárnapig pedig csoportosan, nyári időszámításkor 9.30-19.30 óra között, téli időszámításkor pedig 9.30-16.30 óra között. Előjegyzéseket a 0259/437.000 telefonszámon, a 147 és 148 melléken fogadnak, a 0259/408.822 faxszámon, illetve a primarie@oradea.ro e-mail címen.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!