ERDON Helyi hírek

2011.04.27. 16:10

Jövő héttől új munkatörvénykönyv

<p>Bihar megye - A napokon belül életbelépő új munkatörvénykönyv által tartalmazott újdonságokról tartottak tájékoztatót szerdán a Területi Munkaügyi Felügyelőség képviselői. Mintegy kétszázan vettek részt.</p>

Alig fértek el a jelenlévők ma a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Házának kistermében – pedig a szervezők pont abból a meggondolásból tartották ott a találkozót, s nem a székhelyükön, hogy legyen hely mindenki számára. Nicolae Hoduţ főfelügyelő ismertette a legfőbb változásokat. A találkozó helyszínén egyébként egy erre a célra hozott dobozba lehetett bedobni a felmerülő  kérdéseket tartalmazó kérdőíveket, melyekre, amint a főfelügyelő ígérte, a legrövidebb időn belül válaszolni fognak.

Újdonságok

Néhány változás: megszűnik például az a lehetőség, hogy orvosi igazolás nélkül alkalmazzanak bárkit, utólag nem lehetséges kiegészíteni az igazolással az iratokat. A munkaadók bírságolhatók, ha ezt figyelmen kívül hagyják. Lényegesen nő a próbaidőszak is: végrehajtó munkakörök esetén 30 napról 90 napra, vezetői munkaköröknél pedig az eddigi 90 nap helyett 120 napig tarthat a próbaidő. Ráadásul ezentúl egy éven belül akárhány személyt alkalmazhatnak próbaidőre ugyanarra a munkahelyre (a még érvényes változat szerint legfeljebb három személyt alkalmazhatnak ílyen körülmények között egymás után). Minden alkalmazottnak joga van több munkaadónál dolgozni munkaszerződéssel, s mindegyik munkahelye után részesülhet külön fizetésben. Ha 30 napnál hosszabb ideig gazdasági, műszaki, vagy egyéb okok miatt a cég csökkenti tevékenységét, a munkaadónak joga van öt napról négy napra csökkenteni a heti munkaidőt, s ezzel arányosan csökkenteni a fizetéseket addig, míg változik a helyzet.

Csökkentett munkaidő

A munkaadók ezután kötelesek lesznek figyelembe venni az alkalmazottak felmondását, s a felmondási idő az eddigi 15 nap helyett 20 nap lesz végrehajtó munkakörök esetén, vezetői beosztásokban lévőknél pedig 45 nap lesz az eddigi 30 nap helyett. A meghatározott időre vonatkozó munkaszerződés legfeljebb három év lehet (eddig legfeljebb két év volt). A heti munkaidő túlórákkal együtt nem lépheti túl a 48 órát, illetve kivételként több is lehet, de ebben az esetben a négy hónapra kiszámított heti átlagmunkaidő nem lépheti túl a 48 órát (eddig három hónapra számították ki az átlagot). Csökkentett tevékenység esetén a munkaadó dönthet úgy, hogy szabadnapokat ad, melyeket az alkalmazott az elkövetkezendő 12 hónapban dolgoz majd le.

Fekete munka

A szakszervezeti vezetőket az új változat szerint sem lehet elbocsátani olyan indokok miatt, mely megbízatásukkal függ össze, viszont a „védelem” már csak addig tart, amíg ezt a tisztséget betöltik (a korábbi változat szerint leváltásukat követően is két éven át védelmet élveztek).

Fontos változás, hogy egyrészt lényegesen nőnek a feketemunkáért kiszabható bírásgok, másrészt ezentúl a munkavállaló is fizetni fog, ha kiderül, hogy törvénytelenül dolgozott. Az eddigi 3-4 ezer lej helyett 10-20 ezer pénzbírság jár a munkaadónak minden egyes feketén dolgoztatott személy után, de ha számuk túllépi az ötöt, akkor már bűncselekménynek minősül és börtönbüntetés jár érte. A munkavállalóknak pedig ötszáztól ezer lejig terjedő bírság jár a feketemunkáért. A legfőbb változások ismeretését követően a jelenlévők közül többen kérdéseket tettek fel.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!