ERDON Helyi hírek

2011.04.18. 15:04

Jancsi és Juliska, újratöltve Nagyváradon

<p>Nagyvárad - Szombaton nagy érdeklődés kíséretében mutatta be a Lilliput Bábtársulat legújabb előadását, a Jancsi és Juliskát, melyet Szőke Kavinszki András vitt színre a Grimm testvérek meséje nyomán.</p>

A Grimm testvérek Jancsi és Juliskája azon klasszikus mesék közé tartozik, melyen generációk nevelkedtek fel, mégis aktualizált formában a mai agresszív rajzfilmek világában is tud újat mondani a gyerekeknek. A darabot - mely nem hiányozhat a bábtársulatok repertoárjából - húsz évvel ezelőtt mutatta be utoljára a Lilliput Társulat. Eljött az ideje tehát annak, hogy a jól ismert történetet modernebb felfogásban is színre vigyék. Szőke Kavinszki András rendező elképzelésében a történet a bábok és a bábszínészek együttes szerepeltetésével elevenedett meg az Árkádia színpadán. Ez több síkú játéklehetőséget teremt, hiszen a bábok a bábokkal, színészek a színészekkel egyaránt párbeszédre lépnek, valamint a bábok és a színészek között is létrejön az interakció. Mindemellett a közönség soraiban helyet foglaló gyerekek és szülők is belépnek a cselekménybe: a sötét erdőben bolyongó Jancsi és Juliska segítőivé válnak, akik együtt drukkolnak a testvérpár megmeneküléséért.

Interaktivitás

A kalandozás közben a legbátrabbak ott teremnek a színpadon, hogy segítsenek Jancsinak és Juliskának az eléjük gördülő akadályok legyőzésében. Egyszerű ötleteken alapuló, mégis igen látványos díszlet jellemző: az erdő fáit például nyelükre állított vesszőseprűk reprezentálják, a mézeskalács-házikót pedig egy létra alkotja. Emlékezetes volt az éjszaka és a hajnal színpadi megjelenítése is, melyen keresztül a sötét erdőben rekedt két gyermek félelme válik még inkább átérezhetővé. A teljesen új színpadi alkalmazás szövegét egyébként Hanyecz Debelka Róbert készítette el, aki egyben a főszerep egyikét, Jancsit is eljátszotta. A szöveg jól alkalmazkodik a mai igényekhez, hiszen olyan szófordulatok, humoros megjegyzések is fellelhetőek benne, melyek fogyasztói társadalmunkat parodizálják ki. Juliska szerepében Bodor S. Mária jeleskedett. További szereplők: Szentpéteri Lenke, Németi Emese, Szabó Barna. A bábterveket Csűri Emese készítette. A darabot nagy elismeréssel fogadta a kicsikből és nagyokból álló közönség.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!