ERDON Helyi hírek

2011.04.08. 14:22

A „Temesvár hadművelet” története

<p>Nagyvárad – Nagy érdeklődés mellett vetítették le csütörtökön délután a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen Szőczi Árpád: Drakula árnyéka – A romániai forradalom kitörésének valódi története című filmjét.</p>

Szőczi Árpád producer-író-rendezőt Antal János, a KREK külügyi előadó tanácsosa mutatta be a Bartók termet teljes egészében megtöltő közönségnek, amelynek soraiban a fiatalabb korosztály is szép számmal képviseltette magát. Szőczi Torontóban született, ott is nőtt fel. Édesapja budapesti magyar, édesanyja osztrák. A magyar szó sosem volt idegen a családban, de önazonosságtudatának kialakításában meghatározó volt az az időszak, amikor édesapja 19 évesen elküldte a debreceni nyári szabadegyetemre. A Drakula árnyéka – A romániai forradalom kitörésének valódi története című film saját bevallása szerint „szívügye”, mert úgy érzi, fel kell tárni és be kell mutatni az igazságot a húsz évvel ezelőtt történtekről – tartozunk ezzel azoknak az ismert és névtelen hősöknek, akik 1989 decemberében életüket is készek voltak feláldozni.

A „Panoráma-interjú”

A film a valódi történetét, előzményeit és utóhatásait mutatja be annak az interjúnak, amelyet 1989. március 20-án két francia-kanadai, Michel Clair volt Québec tartományi miniszter és Réjean Roy, a Radio Canada riportere készített Temesváron Tőkés Lászlóval. A riport azóta leginkább a „Panoráma-interjúként” él a köztudatban annak köszönhetően, hogy 1989. július 24-én a Magyar Televízió e műsorában sugározták. A húsz évvel ezelőtti történet valamennyi szereplőjét sikerült felkutatni és megszólaltatni, a forgatás az eredeti helyszíneken zajlott (Torontó, Montreal, New York, Washington, Strasbourg, Budapest, Érd, Székesfehérvár, Temesvár, Kolozsvár, Nagyvárad és Bukarest). A szövevényes ügy jobb megértését az események hátterére is rávilágító narráció, a „fejezetekre” tagolt történetszövés és a rekonstruált jelenetek is segítették. Ismét bebizonyosodott, hogy az élet bizony „felülírja” a fikciót: valódi krimibe illő történet tárult fel attól kezdve, hogy Kanadában megszületett a döntés, interjút készítenek az akkori legismertebb romániai ellenzékivel. A Romániába való érkezés után igazi macska-egér játék zajlott a kanadaiak és három magyar segítőjük, valamint az őket üldöző román titkosszolgálat között, akárcsak a felvételek Romániából való kicsempészésénél. A filmben megszólalt és nyíltan beszélt a Securitate tevékenységéről, az ellenzékiek megfigyeléséről és elhallgattatásáról, illetve konkrétan Tőkés László lehallgatásáról Radu Tinu őrnagy – aki most sikeres temesvári üzletember…

Események láncolata

Az interjú televíziós leközlése a már ismert események láncolatát indította el: Ceauşescu parancsot adott Tőkés kilakoltatására, a temesváriak pedig meg akarták védeni lelkészüket. A templom körül gyülekeztek, egyre többen és többen, a százakból ezrek lettek, a tiltakozásból pedig forradalom, ami a diktátor bukásához vezetett. De vajon volt-e szerepe mindebben az akkori Szovjetuniónak és a KGB-nek? A dokumentumfilmben több megszólaltatott interjúany engedni azt sejtetni, hogy igen, hiszen még jóval a temesvári történések előtt voltak utalások arra, hogy Romániában forradalom lesz, Ceauşescubukni fog. Elgondolkodtató ugyanígy a kazetták kicsempészésekor a határnál lezajlott jelenet is, amikor is a két kanadai váratlan segítséget kapott egy rejtélyes, szláv nyelvet beszélő nőtől. Szőczi Árpád ezzel kapcsolatos véleményét így fogalmazta meg a film vetítését követő, igen tartalmas kötetlen beszélgetés keretében: Tőkés László kellett hozzá, és egy felsőbb hatalom.

„Én mindig kutatok”

A kutatómunkának nincs vége, hangsúlyozta Szőczi Árpád, amikor beszámolt a Securitate archívumaiban végzett kutatásainak legújabb eredményeiről, és bemutatott pár olyan dokumentumot, amelyek tanúskodnak a rettegett román titkosszolgálat működéséről. Ezek ismeretében fogalmazta meg véleményét, amellyel láthatóan az egybegyűltek is egyetértettek: „le a kalappal azok előtt, akik kibírták a nyomást…”

A filmet 2009 decemberében, a forradalom huszadik évfordulóján, Temesváron mutatták be. 2011. április 7–13. között Nagyváradon kívül további öt erdélyi városban (Kolozsváron, Zilahon, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön) is láthatja a közönség. 

Bővebb információk a www.romanianrevolutionfilm.com honlapon.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!