ERDON Helyi hírek

2011.03.30. 15:58

Vidám versek jókedvű szavalói

<p>Bihar megye - Második alklaommal került sor Érmihályfalván a Vidám Versek Versmondó Versenyének megyei döntőjére. A két korosztály mezőnyének nyertesei az országos döntőben képviselhetik Bihar megyét.</p>

A körzetenkénti elődöntőket követte az érmihályfalvi megyei döntő, melyre idén is a református egyházközség diakóniai központjában került sor. A megye minden részéből érkezett versenyzőket, illetve kísérőiket ebéddel fogadták a szervezők, majd a helyi Nyíló Akác  néptánccsoport tartott rövid bemutatót. Míg tavaly „tágasan” voltunk, idén már szűkösnek bizonyul a diakóniai központ nagyterme, állapította meg örömmel Karászi Éva  tanítónő/főszervező, miközben köszötötte a 27 (14 I.-II. osztályos, 13 III.-IV. osztályos) kisdiákot, és kísérőiket, felkészítőiket. Rövid „közjátékként”, míg az ördög verte a feleségét, vagyis napsütéssel kísért rövid zápor zúdult a városra, és annak zajától úgysem lehett volna hallani a gyerekeket, közös énektanulás volt.

Salamoni döntés

Ezek után következtek a versmondók, s bár az értékelés a zsűri dolga volt, a tudósító is megállapíthatja, hogy a kisdiákok szinte kivétel nélkül a versekhez illő vidámsággal, és irigylésre méltó tehetséggel, magabiztossággal „szórták” a néha nyelvtörőnek is beillő Weöres Sándor-, Laczfi László-, Tamkó Sirató Károly-, Fésüs Éva-, Romhányi József-rímeket. A szünetben a gyerekeknek táncházat tartott Borbély-Simon Andrea  oktató. A versmondók teljesítmények színvonalát jelzi, hogy tanakodása közben a zsűri újra meghallgatta a nagyobbaknál az első helyen holtversenyben álló két versenyzőt, de ezek után inkább még döntésképtelenebb lett. Ugyanis a döntőre korosztályonként csak a két győztes mehet, illetve mehetett volna, mert végül telefonon „kialkudtak” a szatmári szervezőkkel egy plusz helyet.

Kiváló teljesítmények

A színhái világnap előestéjén ahhoz méltó ünnepnek nevezte a versenyt Pető Csilla képviselő, tanítónő a díjkiosztás előtt, gratulálva a gyerekeknek a felnőtteknek is becsületére váló teljesítményekért. Boros Emőke Blanka  helyi tanárnő (aki éppen szinkronszínészi tanulmányokat folytat) a dícséret mellett az előadásmódra és a helyes kiejtésre vonatkozó tanácsokat adott. A támogatóknak köszönhetően számos különdíj  talált gazdára, a szervezők a felkészítőknek is okleveleket adtak át, az április 9-i döntőre pedig, melyet a szatmári Hám János Római Katolikus Iskolaközpontban tartanak, az első helyezettek készülhetnek. (Mint érdekesség jegyezzük meg, hogy Fábián Tamás tavaly is döntős volt, akkor országos második helyet szerezve.)

A jók legjobbjai

I.-II. osztályosok: 1. Birinyi Erik (II.o., Nagyvárad, Dacia iskola, tanítónő Rusz Csilla), 2. Somogyi Csilla (I.o., Érmihályfalva), 3. Mészáros Márk (II.o., Margitta); III.-IV. osztályosok: 1. Nagy Beatrix (III.o., Szalonta, tanítónők Lukács Gabriella és Kisvárdai Gabriella) és Fábián Tamás (IV.o., Nagyvárad, G.Cosbuc iskola, tanítónő Zahu Valéria), 2. Szabó Tímea (IV.o., Szalonta), 3. Petvai Petra (IV.o., Margitta). A Bihari Napló és az erdon.ro különdíját Kajántó Mária (III.o., Élesd), és Mátyás-Józsa Bence (II.o., Nagyvárad, Szt.László iskola) kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!