ERDON Helyi hírek

2011.03.23. 13:42

Kishírek a Nagyváradi Egyetemről

<p>Nagyvárad - A Nagyváradi Egyetemen jövőre beindul a Mechatronika szak, derült ki többek között az intézmény székhelyén tartott tegnapi sajtótéjékoztatón.</p>

Dr. Gheorghe Mermeze, a Nagyváradi Orvosi Egyetem prorektora bejelentette, hogy az intézmény történetében először tesztvizsgás felvételit tartanak az idén. Felkészítésképpen az orvosi kar felvételi szimulációt szervez május 4-14, illetve június 4-18 között, hogy a leeendő egyetemisták szokják az új felvételi módszert. Továbbá egy könyvet is terveznek kiadni, mely az összes lehetséges tesztkérdést tartalmazza, és amelyet a tervek szerint angol és magyar nyelvre is lefordítanak. Dr. Rodica Tomescu a Filológia Kar francia-német katedrájának oktatója a kolozsvári Francia Kulturális Intézet által  immár hat éve megrendezett Mot a Monde versenyről  számolt be, melyen az nagyváradi egyetem hallgatói is rendszeresen részt vesznek. Az első, megyei szakaszban győztes kétfős csapatok május 7-én a Kolozsváron megrendezésre kerülő országos döntőben mérik össze erejüket.Ezt követően dr. Bungau Constantin A Technológia és Menedzsermérnöki Kar dékánja jelentette be azt, hogy a fakultás újabb szakkal, a Mechatronikával bővül a következő tanévtől. Az új szak beindítására a Román Felsőoktatás Minőségbiztosító Ügynöksége (ARACIS) harminc helyet engedélyezett.

Továbbképzézek

Dr. Valentin Blândul, az Oktatói Személyzetet Felkészítő és Továbbképző Osztályának tudományos tikára ismertette azt az európai uniós forrásból megvalósuló programot, melnyek fő haszonélvezője a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem, és amelyhez további öt hazai oktatási intézmény is csatlakozik, köztük a Nagyváradi Egyetem. A 2013 augustusáig tartó programban olyan vidéki óvodai és elemi iskolai oktatók képzését vállalták, akik fejleszteni akarják képességeiket a számítógéppel történő oktatás és tanulás terén. Országszerte összesen 1200, Biharból kétszáz oktatót vonnak majd be ebbe a képzésbe. A három részből álló internetes távoktatás résztvevői 4400 lejes anyagi támogatásban részesülnek, amelyből számítógépet és internethozzáférést biztosítanak majd számukra. Erre  a továbbképzésre olyan, gazdaságilag hátrányos helyzetben lévő fausi környezetben dolgozó óvodai és elemi iskolai tanítók jelentkezhetnek, akik korábban nem vettek volt részt hasonló továbbképzésen.  Blândul bejelentette, hogy az idén is megszervezik Biharfüreden a Humor az oktatásban a karikatúrán keresztül elnevezésű képzést, melyen két ismert váradi karikatúrista Ovidiu Pascu és Flavius Mihes fog előadásokat tartani. A képzésekre egytemisták és egyetemi oktatók jelentkezhetnek. A nagy érdeklődésre való tekintettel az április 2-3-i képzést egy hét múlva, április 9-10-én megismétlik. A beiratkozási díj 100 lej, jelentkezési határidő április 4.További információk a  0259 408788  vagy a 0745 267047 telefonszámokon. Végezetül dr. Cornel Antal az egyetem rektora tájékoztatott arról, hogy az egyetem szenátusának döntése értelmében mindazoknak a dolgozóknak, akiknek nettó havi jövedelme nem haladja meg a 700 lejt, az egyetem havi kétszáz lej értékben élelmiszerjegyeket biztosít. „Ez egy szociális döntés, mely egyetemünk mintegy kétszáz alkalmazottját érinti” - szögezte le Antal, hozzátéve, hogy főként az egyetem kisegítő és adminisztratív személyzete lesz jogosult erre a támogatásra.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!