ERDON Helyi hírek

2011.03.17. 13:11

Bihar-Hajdú Bihar megyei turisztikai propaganda

<p>Két ország, egy cél, közös siker címmel közös turisztikai reklámkampányt indított Bihar és Hajdú Bihar megye. Az Uniós forrásokból megvalósuló projekt április 30-ig fog tartani.</p>

A bihari eurorégiót reklámozó kampány részleteiről Biró Rozália Nagyvárad alpolgármestere tájékoztatta a helyi sajtót, elmondva hogy 2010-ben nyújtott be közös pályázatot a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat és a nagyváradi polgármesteri hivatal. A nyertes projekt összértéke 510 ezer euró, mely összeg megközelítőleg fele-fele arányban oszlik meg a két intézmény között. Ebből a pénzből hét különböző tematikában nyolc tájékoztató könyvecskét adtak ki. A bihari fél 86.600 euró értékú pályázati pénz költött a könyvecskék kiadására. A kiadványok zöme négynyelvű (magyar, román, angol és német), de a legbőségesebb anyagot szolgáltató, műemlékekre vonatkozó könyvecskét külön magyar-román, és külön angol-német nyelven adták ki. Mindegyik kiadványban egyenlő számú hajdú-bihari és Bihar megyei helyszínt, jellegzetességet, eseményt mutatnak be röviden. A túristák körében legnagyobb érdeklődésre számot tartó, műemlékeket, és kultikus helyeket bemutató kiadványban negyvenöt hajdú-bihari és negyvenöt bihari helyszín foglaltatik benne. A magyar és román nyelvű kiadványból tízezer, az angol és a német nyelvűből  pedig négyezer példányt nyomtattak.

Kiadványok

A többi, immár négynyelvű kiadvány ismerteti a két megye népművészetét, falusi turizmusát és a gasztronómiai jellegzetességeit (egyenként harminc itthoni és anyaországi helyszín és jellegzetesség, tízezer példány); gyógy, wellness és aktív turizmusát (harminc helyszín, tízezer példány); a természeti látnivalókat (huszonnégy helyszín, tizenötezer példány); szállás- és étteremeit (nyolcvan helyszín, tizenötezer példány); a konfrerencia- és üzleti turizmusát (negyven helyszín, hatezer példány). Ez utóbbi kiadvány kacsán Biró Rozália kijelentette, hogy Bihar megyében ilyen témájú adatgyűjtés még nem volt. Hozzátette, hogy a katalógusban nincs benne minden üzleti- és konferenciaturizmusra alkalmas helyszín, de a minőségi helyek szerepelnek benne. A felsorolásban utolsó kiadvány a 2011 évi rendezvénynaptár volt, melyet tizenötezer példányban nyomtattak ki. Biró Rozália megjegyezte, hogy a bihari fél ebben a tekintetben hiányosságokat mutat, hiszen csak az események hozzávetőleges dátumát közlik, míg a hajdú-bihari események hónapra, napra, és akár órára lebontva szerepelnek. Az eseménynaptár a már említett négy nyelv mellett oroszul és szlovákul is tájékoztatja a térség iránt érdeklődőket. A felsorolt kiadványokat hazai és magyarországi kiállításokon és vásárokon állították ki, ahol az érdeklődők elvehették azokat, illetve civil szervezeteknek, cégeknek juttatnak belőlük. Biró Rozália elárulta, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a legnagyobb érdeklődés a műemlékek, kulturális és kultikus helyek iránt volt. És a reklám nem merül ki ennyiben, ugyanis ugyanennek a projektnek a keretében szabad téren elhelyezett óriásplakátokkal, 301 sajtómegjelenéssel is próbálják felhívni a figyelmet a két megye turisztikai látványosságaira, mindemellett bihari és hajdú bihari újságíróknak tanulmányutakat szerveznek, és már működik a www.bihar-bihor.eu honlap is, ahol az összes összegyűjtött információ megtalálható. A pályázati kiírás szerint ez a projekt április 30-án zárul. Ezt a dátumot követően, amennyiben igény és lehetőség adódik rá, a felsorolt könyvecskéket újra kiadják.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!