ERDON Helyi hírek

2011.02.02. 11:58

Ghilea prefektus elégedetlen

<p>Bihar megye - Bihar megye kormánybiztosa elégedetlenségét fejezte ki a földvisszaszolgáltatási folyamat hiányosságai, a váradi iskolákba eljuttatott rossz minőségű almák és a nem megfelelően karbantartott országutak miatt.</p>

Gavrila Ghilea, Bihar megye prefektusa szerdai nagyváradi sajtótájékoztatóján beszámolt a megyében lezajlott földvisszaszolháltatási folyamatról. Elmondta, hogy az elmúlt húsz évben Bihar megyében több mint 181 ezer  birtoklevelet adtak ki, és még 12.261 birtoklevél vár gazdára. Ez utóbbiakat azért nem adták ki, mert a helyi földosztó bizottságok nem állították össze a jegyzőkönyvet, vagy a tulajdonosok nem jelentek meg a jegyzőkönyv megírásánál. Az okok között szerepelt továbbá az, hogy a tulajdonos meghalt, vagy elköltözött és nem ismeretes a tartózkodási helye, vagy pedig az igénylő nem tudott olyan dokumentumokat bemutatni, amelyekből egyértelműen kiderüljön, hogy ő az igényelt terület tulajdonosa. Jelenleg 320 földvisszaszolgáltatási kérvény vár megoldásra a megyében, ezek közül a legtöbbet, 151-et Nagyváradon nyújtották be. Ghilea kijelentette, hogy rendkívül elégedetlen a helyi bizottságok munkájával, mert azt szerette volna, ha a földvisszaszolgáltatási folyamat 2010 december 31-ig befejeződött volna. Éppen ezért Ghilea a megyei bizottság munkatársait fogja megbízni azzal, hogy ellenőrizzék a helyi bizottságok munkáját.

Alma ez az alma

Ghilea szóba hozta a tej, kifli, alma ptogramot is, melynek kapcsán emlékeztetett arra, hogy már december közepén jelezte azt, hogy a nagyváradi iskolákba nagyon rossz minőségű alma kerül. Elárulta, hogy hogy januárban ismét ellenőrzéseket folytatott váradi iskolákban, és ugyanezt tapasztalta. Elmondta, hogy sok iskolában át sem veszik hivatalosan az almaszállítmányokat, vagy a szállítók hajnali három-négy óra magasságában viszik az iskolákba az árut, amelyeket nem tárolnak megfelelő módon. Gavrila Ghilea már értesítette a Bihar Megyei Főtanfelügyelőséget és a Bihar Megyei Tanácsot, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket az áldatlan állapot felszámolása érdekében.

Utak

Gavrila Ghilea kijelentette, hogy a múlt héten Bukarestben találkozott Liviu Costacheval, a Romániai országutak és Autósztrádák Országos Vállalatának főigazgatójával, és jelezte neki azt, hogy nagyon elégedetlen a Bihar megyén áthaladó országutak állapotával, és panaszt emelt a vállalat kolozsvári regionális igazgatósága ellen. „Elfogadhatatéan az, hogy a Királyhágótól Kolozsvárig jók az utak, a Királyhágótól Váradig pedig észre sem veszed, és máris belehajtottál egy gödörbe” - fogalmazott Ghilea. A prefektus hozzátette, hogy telefonon beszélt erről a problémáról Anca Boagiu szállításügyi miniszterrel is. Ghilea bejelentette, hogy februárban elkezdődnek a DN76 országút  Vaskohsziklás magasságából Déva felé vezető szakászának munkálat-előkészületei. A prefektus jelezte, hogy ez az országút nagyon fontos a megye lakossága számára, melyet azonban nagyon régóta nem újítottak fel. „Miron Mitrea szállításügyi minisztersége óta minden miniszter folyamatosan ígérgeti a DN 76 országút felújítását, de mégsem történt eddig semmi”, nyilatkozta Ghilea.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!