ERDON Helyi hírek

2011.01.07. 13:14

Tiltakoznak az autótulajdonosok a benzináremelések miatt

<p>Az üzemanyagok folyamatos drágulása miatt egyre többet idegeskednek a gépjármű tulajdonosok is. Ezért több tiltakozó és persze, eredménytelen akció szerveződött országszerte.</p>

Első alkalommal tavaly október végén kezdett tiltakozni az egyre magasra törő árak ellen a bukaresti üzemanyagfogyasztók egyáltalán nem kislétszámú társadalma. Akkoriban e-mailen, különböző internetes fórumokon és a Yahoo Messengeren keresztül arra kérték az érintetteket, hogy tiltakozásképpen október 27, 28 és 29-én ne tankoljanak sehol benzint és gázolajat, mert miközben világszerte egyre csökken a kőolaj ára, Romániában folyamatos az üzemanyagok drágulása. Valamivel később, az év végén arról olvashattunk, hogy Románia több nagyvárosában üzemanyag vásárlásakor tiltakozásképpen kizárólag aprópénzzel fizettek az autósok. Jóval korábban, még tavaly márciusban az Országos Versenytanács figyelmét sem kerülték el az áremelések és vizsgálódni kezdtek az ügyben mondván, ha bebizonyosodik a kőolajipari társaságok között egy megegyezés (kartel) megkötése, úgy azok komoly büntetések kiszabására számíthatnak.

Kis fizetés, magas árak

Végre, utólértük Ausztriát! – sóhajthattak fel boldogan a hazai kőolaj és üzemanyag-milliárdosok a tavaly decemberi meg az idei áremeléseket követően. Azt eszük agában sem áll tudomásul venni, hogy az osztrákok átlagban négyszer többet keresnek a mint a román dolgozók. Az illetékek Romániában több mint harminc százalékkal alacsonyabbak mint a „sógoroknál", van saját kőolajunk is, és az árak a töltőállomásokon mégis ugyanazok! Vajon hogy is van ez? Hova megy el a különbség? Számítások szerint csak a különbözetből mintegy 130-140 km autópálya utat lehetne megépíteni – állítja a Romániai Közúti Szállítók Országos Uniója. Vagyis szerintük (és nem csak!) a drágulásokra nincs semmiféle magyarázat. Tavaly például egy tanulmány kimutatta, hogy míg a kőolaj bariljának ára majd húsz százalékkal csökkent, a dollár árfolyamának román lejjel szembeni növekedése alig nyolc százalékos volt, addig a nagy kőolajipari társaságok az áruforgalmi adó és az illetékek növekedését, a dollár árfolyamának tíz százalékos(?!) emelkedését tartják felelősnek. Mostanában egyébkénz interneten szervezkednek a nagyváradi autótulajdonosok is, hogy január 17., 18. és 19 –én senki ne tankoljon a benzinkutaknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!