ERDON Helyi hírek

2011.01.31. 06:58

Nincs sok esély az állatkert megmentésére

<p>Nagybánya - Sajnos nem sok esély maradt arra, hogy a hat évtizedes múltra visszatekintõ nagybányai állatkert megmeneküljön a felszámolástól. A Városi Tanács ugyanis ma tárgyalta a létesítmény felszámolásáról és a vadállatok elhelyezésérõl szóló határozat-tervezetet.</p>

Az állatkert sorsa már évekkel ezelõtt megpecsételõdött, miután a létesítmény által elfoglalt terület nagy részét visszaigényelte és vissza is kapta az egykori tulajdonos. Jelenleg havi 14 400 lej bért fizet a város a telektulajdonosnak. Ezt a pénzt azonban már egyre nehezebb elõteremteni, egy esetleges költöztetés pedig – szintén anyagi okokból – egyelõre szóba sem jöhet. Pedig hely lenne, méghozzá a Cerbului utcában. Ilyen vonatkozásban az is szóba került, hogy esetleg Felsõbányára költöztessék az állatkertet. Addig azonban, amíg nincs meg az ehhez szükséges anyagi fedezet, az egész tárgytalan.

Nem marad tehát más hátra, mint az állatok egy részét odaajándékozni más állatkerteknek. Ez sem megy viszont zökkenõmentesen, több olyan állat is van, amelyik senkinek sem kell. Ez utóbbiak számára a város így kénytelen egy gondozóközpontot létesíteni, ami szintén pénzigényes vállalkozás. A nagybányai állatkert, ahol 9 alkalmazott gondoskodik a lakókról, 28 állatfajtának ad otthont, és évente 30 ezer látogatót fogad, illetve fogadott.

(www.nagybanya.ro)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!