ERDON Helyi hírek

2011.01.13. 15:14

Légi felvételek a Nagyváradi Egyetemről

<p>Nagyvárad – Nagy érdeklődés mellett nyílt meg a tegnap kora délután az új egyetemi könyvtár előcsarnokában Ovidiu D. Pop fotókiállítása, amelynek címe: a Nagyváradi Egyetem fentről nézve.</p>

2005 júliusa és 2010 decembere között készültek azok a felvételek, amelyek a Nagyváradi Egyetemet, annak kampuszát, a különböző fakultásokat mutatják be – felülről. Készítőjük, Ovidiu D. Pop tavaly már jelentkezett egy hasonló tematikájú kiállítással a Foto Art Galériában, amikor is Nagyváradot mutatta be madártávlatból. Az utóbbi öt évben készült felvételek anyagából állították össze ezt a mostani, tematikus, kimondottan a Nagyváradi Egyetemről szóló kiállítást, amelynek anyagába végül a tavaly decemberi időjárásnak köszönhetően igen hangulatos téli felvételek is bekerülhettek a hólepte épületekről.

Kihívás

„Sosem gondoltam volna, hogy Ovi Pop egyszer felülről fog ránk nézni” – mosolyt keltően e szavakkal köszöntötte a tegnapi tárlatnyitón a szép számban összegyűlt érdeklődőket Iacob Hanţiu prorektor, a kiállítóról elmondva: 1991 és 1995 között a váradi egyetem testnevelés szakának volt a diákja, ’95 óta foglalkozik fotózással, nevét pedig a legtöbben a Durans-szal azonosítják. Nagyváradot és a megye látványosságait fotózza oly módon, hogy a minőségi megjelenítés mellett az épületeket személyiségét is sikerül visszaadnia, fogalmazott a méltató, Ovidiu Pop szavait is idézve, mely szerint „a repülőből való fotózás nem annyira művészet, sokkal inkább kihívás”. „Ezen az egyetemen végeztem, de nem gondoltam volna, hogy valaha is egyéni kiállításom lesz itt” – köszöntötte az egybegyűlteket Ovidiu D. Pop, a tavalyi kiállítás előzményeit is felidézve: Tóth István, a Foto Art Galéria vezetője biztatta arra, hogy felvételeit egy egyéni kiállítás keretében is megmutassa, a tárlat fogadtatása pedig igen pozitív volt. A légi felvételek készítése kalandos dolog, hangzott el, hiszen azon túl, hogy nem egyszer kerültek balesetveszélyes helyzetbe, itt valóban meg kell ragadni a pillanatot, sikertelenség esetén pedig igen nehezen ismételhető meg a folyamat.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!