ERDON Helyi hírek

2011.01.24. 14:02

Kevesebb pénz beutalásokra

<p>A Nemzetközi Valutaalappal kötött egyezség értelmében lényegesen kevesebb pénzt kapnak a biztosítási pénztáraktól a hazai kórházak a beutalásokra. Különféle megoldások jöhetnek szóba.</p>

Tizenhat százalékkal kevesebb pénzt kaptak beutalásokra a nagyváradi kórházak az év első három hónapjára, mint tavaly. Ezt az intézkedést egyébként országszerte meghozták, miután a kormány még ősszel ígéretet tett a Nemzetközi Valutaalapnak, hogy mintegy 10%-kal csökkenteni fogja a beutalások számát. Romániában történik Európa-szerte szinte a legtöbb beutalás, s a valutaalap szakértői szerint ezt a számot lényegesen csökkenteni lehetne – ehhez viszont változtatni kellene azokon a törvényeken, melyek az orvosoknak a járóbeteg-rendelőkben történő munkáját szabályozza. Jelenleg ugyanis a járóbeteg-rendelőkben folytatott munkáért nagyon kevés pénz jár.

Plusz díj

A csökkentés Váradon leginkább a Megyei Kórházat érinti, ahol a legtöbb beutalás történik. Carmen Pantiş kórházmenedzser azt nyilatkozta, hogy igyekszik megoldásokat találni – például megkérte a szakorvosokat, hogy csak a súlyos, sürgős eseteket utalják be, s minél kevesebb krónikus beteget. Ez utóbbiakat esetleg a városi kórházba küldik, ha ott vannak megfelelő osztályok. Egy másik megtakarítási lehetőség az egynapos kórházi beutalás is, és valószínűleg azt is bevezetik, hogy a beteg egy plusz díjat fizessen, ha azt akarja, hogy egy bizonyos orvos műtse meg. A menedzser szerint megoldást nyújtana egy integrált járóbeteg-rendelő, amely csökkenthetné a beutalások számát, és egyúttal felszabadítaná a sürgősségi fogadóosztályt is. A menedzser kifejtette: újabb 26 személyt bocsátanak el hamarosan, irodai alkalmazottakat és kisegítő személyzetet.

A Corneliu Coposu utcai Pelican kórház képviselője, dr. Ovidiu Cacuci elmondta, hogy a halasztást nem tűrő eseteket részesítik előnyben, illetve ha a beteg akarja, azonnal beutalják, és elvégzik a szükséges beutalást a nem sürgős esetekben is, de az egészségbiztosítási pénztár ártámogatása nélkül. Akik pedig a pénztár támogatását is igénybe szeretnék venni, és problémájuk halasztást tűr, idejében be kell jelentkezzenek a 0259/422–080, vagy a 0259/422–081 telefonszámon, hétfőtől péntekig 7.30 és 21 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!