ERDON Helyi hírek

2011.01.10. 08:32

Az EMNT állásfoglalása

<p>„A Bihar megyei RMDSZ ingyen fogja lefordíttatni a magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges dokumentumokat, és az erre a célra szolgáló fényképeket is ingyen készítteti el, jelentette be Szabó Ödön, a megyei RMDSZ ügyvezető elnöke.”</p>

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetősége üdvözli a kezdeményezést, nyugtázva, hogy az erdélyi magyarságot megillető közpénzek feletti rendelkezés monopóliumát birtokló szervezet végre megpróbál konstruktívan hozzáállni a magyar állampolgárság kérdéséhez. Nemes célnak tartjuk, hogy adólejeink egy részét az eddig megszokott pártpropaganda helyett végre közösségi célra: a magyar állampolgárság megszerzésének könnyítésére használja fel az RMDSZ. Jó lenne, ha az RMDSZ országos vezetősége is követné a Bihar megyei példát és a kisebbségi érdekvédelmi szervezetként kapott sokmillió lejnyi közpénzből egész Erdély területén hozzájárulna az adófizető erdélyi magyar állampolgárok iratcsomóinak összeállításakor felmerülő költségekhez.

A Bihar megyei RMDSZ „fordítási gyakorlata” ugyanakkor jogos aggályokat is felvet, hiszen emlékszünk még arra, amikor a nagyváradi utcanevek „szakszerű fordításaként” – egész partiumi-erdélyi magyarságunk szégyeneként – minősíthetetlen förmedvényeket és ferdítéseket hoztak nyilvánosságra. Csak remélhetjük, hogy az állampolgársági iratok fordításakor ilyesmi nem fog előfordulni.

Azt sem szeretnénk, ha egyes RMDSZ-aktivisták tájékozatlansága vagy hozzá nem értése miatt – rosszindulatot nem merünk feltételezni – az állampolgárságot igénylők felesleges utakra kényszerülnének, Ezért az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Demokrácia Központjainak munkatársai továbbra is azon lesznek, hogy hiteles tájékoztatással és a szükséges dokumentáció összeállításában és ellenőrzésében nyújtott segítséggel ezt megelőzzék.

Toró T. Tibor,   EMNT ügyvezető elnöke  

Gergely Balázs,   EMNT  Demokrácia Központ Hálózatának igazgatója

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!