ERDON Helyi hírek

2011.01.12. 13:04

A környezetvédők ellenzik a pádisi üdülő beruházást

<p>Nagyvárad - Szerdán sajtótájékoztatót tartott Togor V. Mihai, az Erdélyi-szigethegység Regionális Ökológiai Felügyeleti Központ (CRSE) elnöke. Az ún. Pádis-projekttel kapcsolatban fejtette ki a véleményét.</p>

Togor V. Mihai, az Erdélyi-szigethegység Regionális Ökológiai Felügyeleti Központ (CRSE) elnöke szerint törvénytelen háttérügyletek állnak azon projekt hátterében, melynek célja egy üdülőközpont kialakítása Pádison. Meggyőződése, hogy különböző intézmények, önkormányzatok és politikusok is érintettek azon illegális manőverekben, melyekkel azt szeretnék kieszközölni, illetve bizonyítani, hogy az ominózus övezet nem számít természetvédelmi területnek. Úgy véli, az egésznek az origója 2003. február 20-e, amikor egy helyi tanácsi határozat alapján egy telekcsere bonyolódott le a belényesírtási önkormányzat és a pádisi Hotel és Vendéglők Turisztikai Társaság között, melyet újabb kettő követett még 2006-ban és 2007-ben. Ezek nyomán a cég tulajdonába jutott 85,94 hektárnyi terület, melyért 42,37 ha területet adott cserébe. Togor szerint a 2003/552. számú miniszteri rendelet és a térséget ábrázoló térkép alapján az övezet védett területnek számít, ezért a projekt kezdeményezői mindent megtettek annak érdekében, hogy változtassanak ezen a besoroláson. Azt állította: Silviu Megannak, a szakminisztérium Biodiverzítás és Biobiztonság Természetvédelmi Igazgatóság vezetőjének a segítségével (akinek a neve megitélésében többször felbukkan a történetben) illegális úton egy olyan dokumentumot szereztek, mely szerint a zóna nem számít természetvédelmi területnek, illetve a menedzsmentterv elfogadását is hátráltatták. A környezetvédő meggyőződése ugyanakkor, hogy a Bihar Megyei Kataszteri Hivatal egyik alkalmazottjának a közreműködésével egy hamis térkép is készült, melyet annak idején szerinte Ştefan Seremi, a Bihar Megyei Tanács volt alelnöke is lepecsételt.

Mondjon le!

Togor hosszú perceken keresztül sorolta azokat a törvényeket, jogszabályok és határozatokat, melyek meglátásában mind azt támasztják alá, hogy ezeket kicselezve a projekt kezdeményezői miként próbáltak törvénytelen eszközökkel élni. Több, a közvélemény számára ismeretlen személy nevét is megemlítette, akik szerinte érintettek lehetnek. Külön kiemelte a bondoraszói önkormányzat egyik határozatát, mely egyetért a beruházással, és amelyre a prefektusi hivatal is rábólintott. A környezetvédő ezért Gavrilă Ghilea prefektus lemondását kéri, szerinte ugyanis a kormánybiztos egy vállalkozásban birtokolt 80 százalékos részedése lévén telekkel rendelkezik Pádis környékén. A CRSE vezetője egy Cipruson bejegyzett offshore céget is megemlített (Poiana Padiş), mely tavaly decemberben lépett a képbe, és a pádisi Hotel és Vendéglők Turisztikai Társasággal közösen próbál engedélyeket szerezni.

Jelenleg egyébként az Ökológiai Központnak két pere zajlik a Kolozsvári Bíróságon, melyek a bondoraszói Helyi Tanács határozatának felfüggesztésére, illetve visszavonására vonatkoznak. Ugyanakkor a környezetvédők az üggyel kapcsolatos memorandumot kivánnak eljuttatni Traian Băsescu államfőnek és a szakminisztériumnak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!