ERDON Helyi hírek

2010.12.04. 08:35

Termálkút a templom udvarán

<p>Szatmárnémeti - Amennyiben használható az a termálkút, amelynek feltárását egy hete kezdték el a 16–os lakónegyedben, akkor geotermikusan fűthetnék a szatmárnémeti Szentlélek római katolikus templomot.</p>

A szatmárnémeti Szentlélek római katolikus templom lehet az első a megyében, amelynek fűtését geotermikus energiával rendeznék. Ez úgy lenne lehetséges, ha a templom udvarán feltárt termálkút működőképes lenne.

Kiderült ugyanis, hogy 1989–ben fúrtak egy kutat oda, ahol jelenleg az 1994–ben épített templom udvara található. Viszont ez a kút jelenleg nem működőképes, mivel járatát különböző építkezési hulladék fedi el. Miután a szatmárnémeti Solarex Kft. megszerezte a szükséges engedélyeket, a Szatmári Római Katolikus Püspökség megbízásából a magyarországi Aquaplus Kft. az elmúlt héten megkezdte a fúrásokat, már több mint száz méter mélyen vannak. „Ugyanaz a cég dolgozik a templom udvarán, amely a Goronului utcai kút fúrását végezte” – olvasható a püspökség portálunkhoz eljuttatott közleményében. „Amennyiben az erőfeszítések eredményesnek bizonyulnak, a kút vize fűtésre alkalmas geotermális energiát adhat majd. Remélhetőleg év végéig sikerül a munkálatokkal eljutni abba a fázisba, hogy választ kapjunk, használható–e a kút” – írta a közleményben Józsa János, a püspökség sajtószóvivője.

Nyéki Éva, az egyházmegyei jogi iroda asszisztense oldalunknak elmondta, a tervük az, hogy a templom fűtését geotermikus energiával rendezzék. „A plébánia szeretne pályázni a további munkálatok elvégzésére. Egyelőre még kivárunk, de már keressük közösen a megfelelő lehetőséget arra, hogy támogatást szerezzünk a további munkálatokra” – mondta Nyéki Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!